15 septembrie 2023

Generalul Gheorghiţă Vlad, despre dronele ruseşti: Am desfăşurat 600 de militari, sistemele antiaeriene sunt activate

Florin Jipa

Generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad, locţiitorul Şefului Statului Major al Apărării, a declarat că au fost desfăşuraţi 600 de militari în nordul Dobrogei, alături de radare mobile, iar sistemele de apărare antiaeriană au fost activate.

Sursă foto: MApN - Sisteme Gepard româneşti dislocate în Polonia

„Am dislocat radare, avem apărarea activată şi am avut discutii cu aliaţii noştri pentru a găsi soluţii pentru a rezista în faţa agresiunii ruse,” a adăugat generalul Vlad în cadrul unui interviu

De asemenea, generalul român a precizat că va fi folosită toată puterea militară pentru apărarea teritoriului naţional: „În funcţie de nivelul ameninţării, suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”.

General-locotenent Gheorghiţă Vlad s-a aflat joi în localitatea tulceană Plauru pentru a vedea modul în care au fost amplasate adăposturile de protecţie a populaţiei, dar şi pentru a clarifica unele aspecte în cazul căderii unor drone ruseşti pe teritoriul românesc, anunţă Agerpres. El a arătat că urmează să fie dislocate capabilităţi suplimentare în teritoriu, astfel încât '„supravegherea, observarea electronică şi cea vizuală de pe teren să fie 100%''.

Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spaţiului aerian naţional, au impus restricţii suplimentare de zbor în spaţiul aerian limitrof graniţei cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina şi Galaţi, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spaţiului aerian naţional, până la înălţimea de 4.000 m, anunţă MApN.