27 noiembrie 2019

Generalul Daniel Petrescu este noul şef al Statului Major al Apărării

Diana Grigore

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, numirea generalului Daniel Petrescu în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, după trecerea în rezervă a generalului Nicolae Ciucă.

Sursă foto: Mediafax

„O temă foarte importantă pentru funcţionarea Armatei, am avut azi pe ordinea de zi avizarea noului şef al Armatei, în persoana generalului Daniel Petrescu, care a fost avizat favorabil pentru funcţia de şef al Statului Major al Armatei”, a anunţat Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.

Numirea generalului Daniel Petrescu în funcţia de şef al Statului Major al Armatei vine în contextul în care Nicolae Ciucă s-a retras de la conducere şi a trecut în rezervă, după ce a devenit ministru al Apărării în Guvernul Orban.

Daniel Petrescu a îndeplinit, din 2017 până la data de 13 august 2019  (când a fost numit locţiitor al şefului Statului Major al Apărării şi înaintat, la data de 14 august 2019, prin decret al Preşedintelui României, la gradul de general-locotenent - cu trei stele),  funcţia de comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE). Experienţa sa profesională include funcţii deţinute la nivel tactic, operativ şi strategic în cadrul Forţelor Terestre Române, în comandamente NATO şi în teatrele de operaţii. Este veteran al teatrelor de operaţii, cu misiuni executate în Angola (1995-1996-misiunea UNAVEM III şi 1998-1999- misiunea MONUA), Albania (1997), iar la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” a executat misiuni în Kosovo (2003), Bosnia-Herţegovina (2004), Irak (2005) şi Afganistan (2007).

În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a îndeplinit funcţia de Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, Norfolk, Virginia, SUA. Este şef de promoţie al Institutului Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoţia 1992), şef de promoţie al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” (promoţia 2003), absolvent „cu distincţie” al Colegiului Naţional de Război din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate naţională” (2011). Educaţia sa militară mai include un doctorat în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (Bucureşti, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă şi Stat Major (JSCSC), Marea Britanie, unde a urmat Cursul avansat de comandă şi stat major (2007-2008) şi a absolvit masterul în studii de apărare la King’s College din Londra. A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituţii europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate şi Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor şi operaţiilor Uniunii Europene) şi Furungsacademy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofiţeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distinctii şi medalii, cele mai importante fiind Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război, Medalia naţională „Pentru Merit”, clasa a II-a, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia “US Army Commendation”, Medalia “NATO non- article 5” şi Medalia ONU „În Serviciul Păcii”.