28 ianuarie 2023

Generalul american Mike Minihan le cere subordonaţilor să fie pregătiţi pentru un război cu China, care ar putea fi declanşat în 2025

Florin Jipa

Şeful Comandamentului pentru Mobilitate Aeriană al Forţelor Aeriene ale SUA, generalul Mike Minihan, a emis un ordin pentru atenţionarea subordonaţilor privind un viitor conflict cu China, probabil pentru apărarea Taiwanului, arată The Drive.

Sursă foto: Mediafax

Generalul Minihan ordonă subordonaţilor să se asigure că unităţile lor sunt cât se poate de pregătite pentru aceast potenţial conflict.

Documentul este antedatat cu 1 februarie, iar purtătorul de cuvânt al Comandamentului pentru Mobilitate Aeriană, Zachary Boyer, i-a confirmat autenticitatea, arată The Drive.

„Sper să nu am dreptate. Instinctul îmi spune că vom lupta în 2025”, îşi începe generalul ordinul dat la primul capitol: Situaţia. Acesta detaliază că anul 2025 este convenabil pentru preşedintele chinez Xi, deoarece în 2024 sunt alegeri în Taiwan şi SUA, iar liderii acestor ţări vor fi distraşi şi nu vor acorda atenţie pregătirilor de război ale Chinei.

La Intenţia comandantului, generalul Minihan le explică subordonaţilor că marile unităţi vor fi gata pentru a descuraja şi învinge China.

Nu este pentru prima dată când generali americani avertizează că Partidul Comunist Chinez va lansa o ofensivă pentru cucerirea Taiwanului. Amiralul Michael Gilday, şeful operaţiunilor navale ale SUA, şi generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme, au remarcat poziţia tot mai agresivă a armatei chineze în ultimii ani.

China, marea ameninţare a SUA. Generalul Milley: Militarii chinezi au devenit mai agresivi în Pacific

Centrul pentru Acţiuni Preventive din cadrul Consiliului pentru Relaţii Internaţionale a realizat un studiu privind cele mai grave conflicte şi posibile conflicte din 2023 şi dinamica relaţiilor marilor puteri, în care se arată că presiunea Chinei asupra Taiwanului, alături de activităţi militare intense, ar putea provoca o criză în care este solicitat ajutorul SUA şi al statelor din regiune.

O criză majoră a avut loc în 2022, în august, când Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul şi s-a întâlnit cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen, sfidând avertismentele Chinei ca această călătorie să nu aibă loc. China atunci a ripostat cu exerciţii militare de anvergură care au simulat atacarea insulei.

China nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, lucru pe care Xi l-a reiterat la cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist aflat la putere, în octombrie.

Preşedintele Xi: China nu va renunţa niciodată la dreptul de a folosi forţa asupra Taiwanului

Biden declarase în septembrie că forţele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, aceasta fiind cea mai explicită declaraţie a sa pe această temă.

Guvernul Taiwanului susţine că insula nu a fost niciodată condusă de Republica Populară Chineză, aşa că pretenţiile Partidului Comunist Chinez de suveranitate sunt nule.