22 septembrie 2021

Generalul american Mark Milley s-a întâlnit cu omologul rus, Valeri Gherasimov, în Helsinki

Andreea Soare

Generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din armata SUA, s-a întâlnit, miercuri, cu omologul rus, generalul Valeri Gherasimov, în contextul eforturilor Statelor Unite de a obţine sprijin de la ţările vecine Afganistanului privind acţiunile de contraterorism, o mişcare pe care Moscova nu o acceptă, scrie military.com.

Sursă foto: Mediafax

Întâlnirea a avut loc în capitala Finlandei, Helsinski.

Fără trupe în teren, SUA au nevoie de mai multe baze militare, sprijin privind schimbul de informaţii şi alte înţelegeri care să ajute la monitorizarea acţiunilor militanţilor al-Qaida şi Statul Islamic, pentru a se asigura că aceştia nu se regrupează şi nu reprezintă o ameninţare la adresa SUA şi a aliaţilor săi.

Cu toate acestea, ministrul adjunct  rus al afacerilor externe, Serghei Riabkov, a declarat, în iulie, că Moscova a avertizat SUA că orice dislocare a unor trupe în ţările vecine Afganistanului este „inacceptabilă”.  De asemenea, oficialii ruşi au discutat cu reprezentanţii ţărilor din Asia Centrală pentru a-i avertiza cu privire la găzduirea trupelor americane.

Milley nu a dorit să ofere detalii despre conversaţia avută cu Gherasimov, însă purtătorul de cuvânt al acestuia, colonelul Dave Butler, a declarat că discuţiile celor doi au avut drept scop „îmbunătăţirea comunicării conducerii militare din cele două ţări pentru reducerea riscurilor şi a conflictelor”. Potrivit lui Butler, ambele părţi au decis să nu ofere detalii despre discuţiile avute.

SUA şi aliaţii săi vor înţelegeri privind bazele militare, drepturi de zbor şi împărtăşirea informaţiilor cu statele din jurul Afganistanului, precum Uzbekistan, Republica Kârgâză şi Tadjikistan. Până acum, nu a fost înregistrat vreun progres în acest sens.

SUA au folosit Centrul de Tranzit din Manas, Republica Kârgâză, pentru mai mulţi ani, însă sub presiunea Rusiei şi a aliaţilor săi, kârgâzii au cerut Statelor Unite să părăsească bazele militare în 2014. De asemenea, SUA au folosit baza K2 (Karshi-Khanabad) din Uzkebistan, pentru câţiva ani, la începutul războiului din Afganistan, însă baza a fost închisă în 2005, în contextul unor tensiuni cu Washingtonul.

Este neclar dacă Rusia ar dori să încurajeze statele vecine Afganistanului să găzduiască militari americani, însă mai mulţi oficiali ruşi şi-au exprimat, recent, preocupările privind o posibilă destabilizare a Asiei Centrale din cauza Statului Islamic, în contextul revenirii la putere a talibanilor.