12 septembrie 2023

Generalul american Mark Milley îşi începe ziua în buncărul unde este monitorizată situaţia din Ucraina şi vorbeşte cel puţin o dată pe săptămână cu generalul Valeri Zalujnîi, comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei

Florin Jipa

Generalul american Mark Milley îşi începe ziua în buncărul unde este monitorizată situaţia din Ucraina şi vorbeşte cel puţin o dată pe săptămână cu generalul Valeri Zalujnîi, comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei.

Generalul american cu cea mai înaltă funcţie de la Pentagon, Mark A. Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), este americanul cel mai implicat în războiul din Ucraina, se arată într-un reportaj al presei din SUA.

Generalul Milley discută cel puţin o dată pe săptămână cu generalul Zalujnîi şi îşi începe ziua de lucru într-un buncăr din subsolurile Pentagonului (Global Situational Awareness Facility) unde primeşte informaţiile actualizate de pe frontul din Ucraina.

Centrul de Comandă al Pentagonului colectează toate informaţiile curente din Ucraina pentru a-i ţine informaţi pe oficialii americani. Conform unor estimări referitoare la pierderi, Ucraina ar avea 200.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, în timp ce Rusia în jur de 300.000.

Generalul Milley a declarat că nu a văzut niciodată un război la o aşa intensitate. Despre contraofensiva ucraineană, generalul american a spus că „merge mai încet decât s-a anticipat, în jocurile de război pe care le-am făcut şi i-am ajutat cu planificarea, dar planificarea este diferită faţă de ducerea războiului. Sunt oameni adevăraţi, care sunt omorâţi, vehicule reale care sar în aer, iar oamenii au tendinţa să încetinească ritmul ofensivei când se întâlnesc cu situaţii de felul acesta.”

Milley a precizat, de asemenea, că militarii ucraineni fac progrese în fiecare zi, dar apărarea rusă este dispusă pe mai multe linii de apărare consolidate, în adâncime, cu câmpuri de mine, construcţii betonate etc.

Oficialul american a mai precizat că sunt canale de informaţii deschise către Ucraina, din Pentagon, CIA şi NSA, dar decizia pentru selectarea ţintelor aparţine generalilor ucraineni.