20 mai 2020

Generali în luptă cu pandemia. Ce-i face pe militari mai buni manageri în situaţii de criză

Florin Jipa

Criza coronavirusului SARS-CoV-2, care este una de natură strict medicală, a scos în evidenţă, în mai multe ţări, lideri militari care au gestionat situaţiile critice. S-a dovedit că militarii lucrează mai bine în condiţii de stres, ştiu să organizeze mai bine activităţile, să dea ordine, îşi fixează obiective etc.

Sursă foto: US DoD

În România, când spitale judeţene au intrat în colaps, au fost numiţi manageri militari la Suceava, Deva şi Focşani. Pe plan naţional, pentru gestionarea luptei contra pandemiei COVID-19, generalul-maior (r) medic chirurg  Ionel Paul Oprea a fost numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Acesta, pe lângă conducerea unor structuri medicale naţionale, are la activ misiuni executate la comanda unor unităţi spitaliceşti în misiunile ONU din Angola şi Somalia.

Şi în alte ţări, precum Franţa, Italia sau Israel, militari cu grad mare au avut un rol determinant în coordonarea diferitelor sectoare de luptă cu infecţia COVID-19.

Preşedintele Donald Trump a numit un general american, Gustave F. Perna, comandantul unei structuri logistice din forţele terestre, să conducă, alături de un reprezentant de la Sănătate, efortul de realizare a unui vaccin până la finalul anului. Misiunea are un nume parcă din Star Trek, „Operation Warp Speed”. Generalul va face echipă cu  Moncef Slaoui, care a condus divizia de vaccinuri la o companie farmaceutică.

Slaoui are sarcina dezvoltării vaccinului, în timp ce Perna se va ocupa de problemele logistice, inclusiv distribuirea acestuia.

 

Dar ce-i face pe liderii militari capabili să realizeze sarcini mai bine în caz de criză?

Răspunsul îl dă chiar generalul Perna: „Unul dintre marile avantaje ale noastre, ca militari, este abilitatea de a conduce operaţii logistice şi de sprijin.”

Şi ăsta este adevărul. Până ajunge soldatul să apese pe trăgaci sau buton, ca glonţul sau racheta să plece către inamic, a fost un efort susţinut, coordonat de realizare a planurilor, dotarea şi pregătirea militarilor, transportul la locul luptei şi asigurarea de sprijin de foc, informaţii, logistic medical etc. Toate aceste activităţi se realizează sub presiune, uneori chiar sub focul inamic.

De cele mai multe ori acest efort nu se vede, iar eroii victoriei sunt comandanţii unităţilor luptătoare.

Însă, în această criză, când lumea luptă cu infecţia COVID-19, eroii sunt cei care, de obicei, asigură condiţiile optime din teatrele de operaţii: personalul medical, logisticienii, transportatorii etc.