12 mai 2020

General în rezervă afgan se alătură talibanilor

Florin Jipa

Generalul în rezervă Abdul Jalil Bakhtawar s-a alăturat forţelor talibane din vestul provinciei Farah, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din această ţară, conform Stripes. Oficialul afgan a spus că situaţia este regretabilă că un fost angajat al guvernului a ales violenţa în locul demnităţii.

Sursă foto: Hepta

Imediat, talibanii au confirmat şi l-au felicitat pe fostul militar.

Fiul generalului, care este locţiitorul guvernatorului provinciei, a declarat că generalul nu ar fi trecut de partea talibanilor, doar a primit permisiunea să-şi viziteze localitatea natală, care este sub controlul acestora.

Alegerea taberei adverse de către personalul militar în activitate şi rezervă reprezintă un adevărat pericol pentru stabilitatea Afganistanului, mai ales în acest moment critic când ar trebui stabilit viitorul ţării prin negocieri între oficiali şi afgani.

Dezertările forţelor de securitate afgane, pentru a se alătura cauzei talibanilor, arată lipsa încrederii acestora în Guvernul de la Kabul că va putea face faţă singur ofensivei afgane după retragerea forţelor internaţionale, arată sursa citată opinia unui fost diplomat în Kabul.

Pe de altă parte, forţele americane nu văd situaţia îngrijorătoare. „Nu sunt atât de multe dezertări pe cât arată talibanii, ele fiind în limita celor din anii trecuţi,” a spus pentru Stripes un oficial militar, sub protecţia anonimatului.

Reprezentanţii SUA şi ai talibanilor au semnat, pe 29 februarie, un acord privind încetarea focului şi viitorul Afganistanului.

Semnarea acordului trebuia să fie urmată de începerea unor discuţii intra-afgane, proces dificil în condiţiile în care talibanii nu recunosc Guvernul de la Kabul.

Conform unui studiu al Universităţii americane Brawn, războiul de aproape 20 de ani din Afganistan a dus la moartea a aproape 157.000 de persoane şi a costat Guvernul SUA un trilion de dolari.