02 septembrie 2021

General american, după retragerea din Afganistan: avem nevoie de critici deschise, oneste

Florin Jipa

Sursă foto: DoD

Generalul David Berger, comandantul Corpului Infanteriei Marine consideră că forţele armate trebuie să examineze global decizia privind retragerea din Afganistan, conform military.com.

„În timp ce este proaspăt în mintea noastră, avem nevoie de critici deschise, oneste care să analizeze: care erau opţiunile disponibile, cine a luat deciziile şi când,” a declarat acesta, miercuri, la Centru pentru Studii Strategice şi Internaţionale, în Washington, D.C.

Comandantul infanteriştilor marini a mai adăugat că în ultimele zile a participat la mai multe comisii, în efortul de a stabili un cadru de analiză pentru a vedea „ce a mers bine, ce a mers rău, ce ar trebui să învăţăm pentru viitor.”

Tot miercuri, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin, a făcut o scurtă sinteză a războiului din Afganistan declarând că vor fi analizate „lecţiile învăţate” după conflictul de 20 de ani. „Vom învăţa din această experienţă'', a spus el „şi ceea ce ne-a adus aici va fi studiat în anii următori''.

În ultimele zile ale retragerii, 13 militari americani au fost ucişi într-un atac terorist pe aeroportul din Kabul. Peste 800.000 de militari au participat la conflictul de 20 de ani, 2461 au fost ucişi şi peste 10.000 răniţi. În ultimele săptămâni au fost evcuate aproximativ 124.000 de persoane, din care aproape 6.000 de americani, a transmis Pentagonul.