27 septembrie 2019

Gaza: Palestinian ucis de trupele israeliene în timpul protestelor de-a lungul graniţei cu Israelul

Marinela Sarbu

Forţele israeliene au împuşcat vineri un palestinian în timpul protestelor care au avut loc de-a lungul graniţei fortificate dintre Fâşia Gaza şi Israel, a anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii, potrivit Reuters.

Bărbatul se numea Saher Othman, în vârstă de 20 de ani, alte 52 de persoane au fost rănite în timpul manifestaţiilor care pe alocuri au devenit violente, 27 dintre ele prin foc viu, au informat autorităţile palestiniene.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a declarat că trupele staţionate de-a lungul frontierei nu folosesc focul viu. Acesta a spus că aproximativ 700 de palestinieni au luat parte la manifestaţii, despre care a spus că au aruncat bombe şi dispozitive explozive către trupe.

"Trupele IDF (Forţele israeliene) au răspuns cu mijloace de dispersie a revoltelor", a declarat purtătorul de cuvânt.

Protestatarii au organizat timp de 18 luni manifestaţii săptămânale supranumite „Marele Marş al Întoarcerii”, solicitând încetarea unui blocaj de securitate impus de Israel şi Egipt şi ca palestinienii să aibă dreptul de a se întoarce pe pământurile din care familiile lor au fugit sau au fost forţate să fugă în timpul fondării Israelului în 1948.

Israel respinge orice întoarcere, spunând că asta ar duce la pierderea majorităţii evreieşti.

Egiptul, Qatarul şi Naţiunile Unite au conlucrat pentru menţinerea calmului frontierei în ultimele luni.

Aproximativ 210 palestinieni au fost ucişi de când au început protestele în martie 2018, spun oficialii medicali din Gaza.