09 septembrie 2018

Gărzile revoluţionare iraniene au revendicat atacul cu rachete asupra disidenţilor kurzi din Irak

Marinela Sarbu

Gărzile revoluţionare iraniene au atacat aruncând şapte rachete către o tabără a disidenţilor kurzi iranieni din Irak în care au fost ucise cel puţin 11 persoane, a transmis duminică unitatea militară de elită citată de către agenţiile de ştiri iraniene, relatează Reuters.

"Într-o operaţiune de succes, unitatea aerospaţială a Gărzii, alături de unitatea de luptă a armatei ... a vizat o întâlnire a unei grupării criminale şi un centru de formare teroristă, lovite de şapte rachete de suprafaţă cu rază scurtă de acţiune", au anunţat într-o declaraţie transmisă de agenţia semi-oficială de ştiri Fars.

Declaraţia a că atacul a fost determinat de decizia "liderilor grupării de a ignora avertismentele serioase venite din partea oficialilor guvernului regional kurd despre determinarea Iranului de a-şi desfiinţa bazele ... şi despre necesitatea încetării acţiunilor teroriste şi agresive împotriva Iranului".

Grupurile kurde armate iraniene operează în regiunile muntoase de la graniţa dintre Iran şi Irak. În ciuda ciocnirilor sporadice dintre forţele iraniene şi militanţii iranieni, există o mică coordonare între forţele iraniene şi irakiene asupra securităţii unei zone care a fost de asemenea utilizată de statul islamic pentru a intra în Iran.

Partidul Democrat kurd iranian, un grup armat de opoziţie care luptă pentru o mai mare autonomie pentru comunitatea kurdă iraniană, a postat pe Twitter fotografii şi imagini video cu exploziile, precum şi cu persoanele rănite, la sediul său din Koya, în regiunea semi-autonomă a kurdă din Irak.

Oficialii kurzi irakieni au declarat că Iranul a atacat, sâmbătă, baza unui grup de opoziţie kurdă iraniană din nordul Irakului, ucigând cel puţin 11 persoane şi rănind mai multe.