20 iunie 2019

Gardienii Revoluţiei din Iran anunţă că au doborât o dronă americană de spionaj

Bianca Pavaluca

Gardienii Revoluţiei din Iran au transmis joi că au doborât o dronă „de spionaj” a Statelor Unite, care zbura în zona provinciei Hormozgan, situată în sudul Iranului, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„A fost doborâtă în momentul în care a intrat în spaţiul aerian iranian, în apropierea districtului Kouhmobarak din sudul ţării”, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul Gardienilor Revoluţiei.

Coform agenţiei de presă iraniene IRNA, modelul dronei era RQ-4 Global Hawk.

Incidentul de joi vine la o zi după ce Pentagonul a anunţat că va trimie 1.000 de militari suplimentari în regiune, în contextul tensiunilor dintre SUA şi Iran.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Armata Statelor Unite a transmis că niciun aparat de zbor american nu se afla în spaţiul aerian al Iranului.

„Niciun aparat de zbor al Statelor Unite nu opera azi în spaţiul aerian al Iranului”, a transmis Bill Urban, purtător de cuvânt al Armatei Statelor Unite, fără să comenteze presupusa doborâre a unei drone.