10 august 2020

Gabriel Ţuţu, director general ROMARM: produse militare de înalt nivel tehnologic vor fi prezentate MApN pentru omologare

Florin Jipa

Gabriel Ţuţu, director general ROMARM, a declarat pentru Monitorul Apărării şi securităţii că industria naţională de apărare va realiza produse militare de înalt nivel tehnologic şi acestea urmează a fi prezentate spre testare şi omologare la MApN.

Sursă foto: ROMARM

Urmăriţi, mai jos, interviul integral:

Reporter: Care credeţi că sunt cauzele că foarte puţini bani au intrat în industria românească din cele peste 7 miliarde de euro contractaţi de MApN în ultimii patru ani?

Gabriel Ţuţu: Aşa cum este bine cunoscut, datorită mediatizării permanente, achiziţiile din ultimii ani realizate de către MApN au fost canalizate către echipamente şi tehnologii militare de nivel strategic, interoperabile cu celelalte armate din cadrul NATO, întrucât ţara noastră rămasese în urmă, datorită alocărilor bugetare anterioare, la nivelul înzestrării în parametrii NATO. În acest context, cumulat cu faptul ca industria naţională de apărare nu deţine deocamdată nivelul de capabilităţi necesare pentru realizarea unor echipamente de înalt nivel tehnologic, achiziţiile MApN au fost orientate către produsele realizate de parteneri consacraţi la nivel internaţional, însă, cu toate acestea, şi industria naţională a beneficiat direct şi indirect de aceste alocări bugetare, atât prin comenzile permanente lansate de către MApN cât şi prin participarea în cadrul proiectelor de offset realizate.

În prezent, deschiderea MApN faţă de industria naţională de apărare a crescut, aceasta regăsindu-se, în special, în nivelul comenzilor transmise dar şi a iniţiativelor legislative promovate cu adresabilitate în industrie şi în cooperarea directă.

Reporter: De ce industria românească nu mai oferă un produs finit care să poată trece testul MApN (arma de asalt, transportor blindat etc)?

Gabriel Ţuţu: Sunteţi într-o eroare în contextul întrebării, având în vedere că există numeroase echipamente şi produse militare realizate de către entităţi industriale româneşti şi care au fost omologate cu succes de către autorităţile abilitate. În prezent, la nivelul industriei naţionale de apărare sunt continuate demersurile pentru realizarea unor produse militare de înalt nivel tehnologic şi care urmează a fi prezentate spre testare şi omologare la MApN (diverse tipuri de arme de infanterie, artilerie, muniţii etc).

De asemenea, în cadrul aceleiaşi industrii de apărare au fost omologate vehiculele blindate cu 8 si 6 roţi realizate de către CN ROMARM SA - UM MORENI, se află în plan de dezvoltare şi omologare vehiculul blindat cu 4 roţi dezvoltat de asemenea, în cadrul industriei naţionale de apărare împreuna cu un partener privat, precum şi numeroase categorii de muniţii, diverse calibre, aferente structurilor de arme din cadrul MApN.

Reporter: Care fabrici credeţi că sunt mai competitive din industria de apărare (cele de stat sau private)?

Gabriel Ţuţu: În primul rând aş dori sa iterez faptul că în România, în acceptiunea legii, există o SINGURĂ industrie de apărare NAŢIONALĂ, fără a se face distincţie între structura capitalului companiilor ce o compun.

De asemenea, nivelul de competitivitate al entităţilor ce compun industria naţională de apărare nu poate fi măsurat pe niveluri datorită faptului că între acestea există o permanentă cooperare industrială, sens în care nu se poate măsura competitivitatea în funcţie de natura capitalului social. Această distincţie eronată a fost implementată în zona de media şi nu numai doar din considerente subiective de către persone rău intenţionate.

Reporter: Războiul actual se duce cu tehnologie avansată: drone, echipamente autonome, rachete de croazieră etc. Cum credeţi că s-a adaptat industria românească si ce ar mai trebui făcut pentru a produce echipamente pentru războaiele viitorului?

Gabriel Ţuţu: Adevărat. Timpul în care luptele se duceau în tranşee a trecut, însă nu trebuie uitat în totalitate, întrucât, aşa cum bine ştim, istoria e ciclică.

Suntem, într-adevar, în momentul revoluţiei tehnologice de nivel înalt, în cadrul căreia diferenţa o fac, în mod evident, în toate domeniile, echipamentele super tehnologizate. Industria românească de apărare nu a stat deoparte ci este un jucător activ în domeniu, participarea entităţilor ce o compun la diverse proiecte de cercetare dezvoltare în zona tehnologiilor evoluate fiind de notorietate, atât prin capabilitaţile proprii şi nivelul de expertiză existent cât şi prin parteneriatele create cu diverse companii străine interesate de cooperarea industrială, pliate evident pe necesităţile de înzestrare ale armatei române.

De asemenea, există o sumă de abordări în ceea ce priveşte dezvoltarea de capabilităţi pliate pe zona războiului hibrid, în special pentru realizarea şi omologarea de componente de luptă defensive şi ofensive în zona cibernetică, domeniu prea puţin abordat în anii trecuţi de către industria de apărare naţională, însă devenit prioritate în ultimii 2 ani.

Pentru eficientizarea şi sporirea nivelului de implicare a industriei naţionale de apărare în dezvoltarea de noi tehnologii în domeniu este necesară o abordare mai pragmatică şi mai accentuată a zonei de accesare a finanţărilor internaţionale destinate produselor militare astfel încât să fie compensată subfinantarea bugetară din domeniul cercetarii dezvoltării, dat fiind că la capitolul expertiza tehnică sunt multiple paliere în care excelăm.

Reporter: Aveţi discuţii cu MApN pentru dezvoltarea unui nou tanc, unui nou transportor blindat, unei noi puşti de asalt etc. în România?

Gabriel Ţuţu: Între membrii industriei naţionale de apărare şi decidenţii din cadrul MApN există un dialog instituţionalizat permanent care are în preocupări, în mod special, analiza comună şi identificarea soluţiilor optime pentru a satisfice în mod constant şi oportun cerinţele de înzestare ale armatei române. Pe masură ce astfel de cerinţe operaţionale, precum cele enumerate de dumneavoastră apar, acestea sunt analizate şi abordate la nivelul industriei de apărare fiind mediatizate la momentul oportun conform normelor şi regulilor interne ale fiecărei companii în parte.

Reporter: Am vazut în presă că sunt diferende între conducerile PATROMIL şi ROMARM. De la ce au pornit şi cum pot fi depăşite pentru binele industriei româneşti de profil?

Gabriel Ţuţu:  PATROMIL este o asociaţie non-profit, înfiinţată în România la iniţiativa membrilor fondatori pentru a susţine şi promova interesele membrilor săi în raport cu terţii de orice fel. Asociaţia nu este abilitată, în totul sau în parte, să emită opinii contrare intereselor de orice natură a membrilor săi, nu poate furniza puncte de vedere care exced scopului pentru care a fost infiinţată, orice opinie emisă de către persoane fizice afiliate vremelnic Asociaţiei fiind neavenite şi în aprecierea CN ROMARM SA fiind de natură a prejudicia imaginea şi scopul Asociaţiei în sine.

In ceea ce priveşte presupuse diferende existente între managementul ROMARM SA şi cel al PATROMIL, facem precizarea că sunt doar speculative, orice problemă care întruneşte scopul Asociaţiei fiind de fiecare dată soluţionată în cadrul organelor statutare ale Asociaţiei şi în niciun caz prin intermediul media sau a altor entităţi intermediare.

CN ROMARM SA este o companie cu tradiţie în industria naţională de apărare, membru fondator al asociaţiei PATROMIL şi respectă întru totul Statutul Asociaţiei şi regulile interne ale companiei.