12 iulie 2019

Gabriel Leş, referitor la achiziţia de tancuri Leopard 2: Discuţiile au acum o componentă predominant tehnică

Firuta Flutur

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a anunţat, vineri, referitor la proiectul Agenţiei Europene de Apărare (EDA) în ceea ce priveşte optimizarea capabilităţilor de tip tanc principal de luptă Leopard 2, că sunt discuţii la acest nivel, dar acestea sunt predominat tehnice.

Sursă foto: Mediafax

"Este prematur să vorbim la acest moment despre concretizarea proiectului derulat de Agenţia Europeană de Apărare (EDA) în ceea ce priveşte optimizarea capabilităţilor de tip tanc principal de luptă Leopard 2 pentru #ArmataRomaniei pentru că sunt necesare o serie de proceduri de parcurs la nivelul EDA. Confirm faptul că avem discuţii la acest nivel, dar acestea au o componentă predominant tehnică în acest moment", a scris, pe Facebook, Gabriel Leş.

Ministrul Apărării a precizat că acest proiect a fost promovat de EDA în anul 2016, în contextul Iniţiativei UE privind punerea în comun şi partajarea capabilităţilor pentru apărare (Pooling and Sharing).

"Pentru definirea proiectului, EDA a organizat, până la această dată, un număr de 10 grupuri de lucru la care reprezentarea MApN a fost asigurată de specialişti din cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE, Departamentului pentru Armamente, Statului Major al Forţelor Terestre şi Direcţiei planificare integrată a apărării. Argumentaţia principală a echipelor tehnice MApN în a susţine acest demers este faptul că reprezintă o variantă optimă pentru realizarea capabilităţii „Armoured Heavy Battalion” din cadrul ,,Brigadă de infanterie grea”, asigurând oportunităţi de implicare a industriei naţionale de #aparare, atât în modernizarea platformelor, cât şi pentru asigurarea suportului logistic integrat pe ciclu de viaţă. În perioada următoare, sunt planificate noi reuniuni ale grupului de lucru la nivelul #EDA pentru armonizarea documentelor de planificare a programului", conchide Gabriel Leş.

Reacţia ministrului vine după ce Jane's Defence Weekly a scris că Agenţia europeană pentru Apărare (AEA) aşteaptă ultimele reacţii din partea industriei de apărare înainte a iniţia consultările finale între România, Cipru, Grecia şi Spania privind lansarea în 2020 a unui program de modernizare sau achiziţie de tancuri Leopard 2 .Obiectivul programului este acela de a achiziţiona sau moderniza tancurile la un nivel echivalent cu versiunea Leopard 2A7, a transmis agenţia.

"Ne propunem să obţinem un nivel maxim de similitudine între ele pe măsură ce îşi modernizează tancurile", a declarat o sursă din cadrul agenţiei, adăugând că programul va include aproximativ 200 de tancuri Leopard, plus achiziţia de tancuri de către România pentru un nou batalion, iar costul lucrărilor de modernizare se va ridica la "câteva sute" de milioane de euro. Programul va include opţiuni de modificare pentru vehicule de recuperare, geniu şi pod mobil.

Flotele de tancuri Leopard ale ţărilor implicate variază de la modele Leopard 2E (Spania) şi Leopard 2HEL (Grecia), echivalente cu versiunea Leopard 2A6, iar România şi-a exprimat în trecut dorinţa de a achiziţiona tancuri mai vechi model Leopard 2A5.

După discuţii exploratorii în 2018, în urma cărora numărul de state potenţial interesate de ideea modernizării tancurilor a scăzut de la nouă la patru, agenţia a iniţiat consultări preliminare cu industria, în aprilie 2019. AEA aşteaptă de la industrie soluţiile tehnice cele mai economice pentru a acoperi cât mai multe condiţii tehnologie cerute de cele patru ţări.

Companiile Krauss-Maffei Wegmann şi Rheinmetall, cei mai importanţi doi contractori pentru fabricarea tancurilor Leopard 2, sunt aşteptate să răspundă solicitărilor oferind o abordare completă, termenul limită fiind data de 18 iulie. Menţionând că solicitările ţărilor implică aproximativ 200 de sisteme şi subsisteme, sursa citată a afirmat: "Sperăm să ajungem la o similitudine de 90% sau mai mare".

După încheierea fazei de consultări preliminare cu industria, AEA va mai organiza alte două întâlniri cu miniştrii Apărării din cele patru ţări cu scopul parafării programului în 2020, urmând ca primele livrări de tancuri modernizate să se producă în anul 2022.