26 iunie 2019

Gabriel Leş, prezent la ceremonia de sărbătorire a 15 ani de la înfiinţarea Agenţiei Europene de Apărare

Andreea Soare

„Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a participat marţi, 25 iunie, la Bruxelles, alături de şeful Agenţiei Europene de Apărare, Federica Mogherini şi directorul executiv, Jorge Domecq, la ceremonia prilejuită de sărbătorirea a 15 ani de la înfiinţarea Agenţiei, ceremonie organizată la sediul acesteia din capitala Belgiei”, comunică reprezentanţii MApN.

Sursă foto: MApN

„În cadrul discursului susţinut ca reprezentant al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, ministrul Leş a apreciat rolul central al Agenţiei Europeane de Apărare în cadrul eforturilor UE în direcţia securităţii şi apărării”, se arată în comunicat.

„Totodată, ministrul a reafirmat relaţia excelentă de colaborare cu EDA avută pe perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, şi şi-a exprimat convingerea că relaţia de colaborare va continua la acelaşi nivel şi în viitor, contribuind astfel substanţial la dezvoltarea iniţiativelor comune în domeniul apărării”, continuă reprezentanţii MApN.

Agenţia Europeană de Apărare (EDA) a fost înfiinţată în anul 2004 la Bruxelles ca agenţie interguvernamentală a Consiliului Uniunii Europene, cu sediul la Bruxelles. În prezent, sunt  27 State Membre semnatare (toate statele membre ale UE, cu excepţia Danemarcei).

În cadrul Agenţiei Europene de Apărare lucrează aproximativ 170 persoane, la care se adaugă o reţea naţională de experţi din ţările membre de peste 2500 de persoane. Agenţia este condusă din anul 2015 de către Jorge Domecq, Director Executiv, sub autoritatea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.