26 iulie 2019

Gabriel Leş cere trecerea STS sub coordonarea Ministerului Apărării

Firuta Flutur

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, scrie, vineri seară, pe Facebook, că trecerea STS sub coordonarea MApN este "unica soluţie de a reforma şi reda credibilitatea aceastei structuri esenţiale pentru sistemului naţional de securitate".

Sursă foto: Mediafax

"În 2007, Bruxelles-ul deschidea împotriva României procedura de infringement pentru lipsa localizării pe sistemul de urgenţă 112. În ianuarie 2009 problema părea rezolvată prin implementarea mecanismului de către o companie privată. În 2014 avionul SMURD se prăbuşeşte în Apuseni, iar eşecul de a localiza în timp util aeronava se soldează cu decesul a doi membri ai echipajului. În 2019 sistemul de urgenţă 112 eşuează încă o dată lamentabil, cei însărcinaţi cu operarea nefiind capabili să localizeze apelantul. Mai exact, STS a transmis o arie în Apuseni şi alte trei locaţii greşite. Rezultatele le cunoaştem: o tragedie teribilă ce nu poate rămâne fără urmări. Ministerul Apărării Naţionale are infrastructura şi resursa umană specializată pentru a aduce la parametrii optimi acest sistem. Trecerea STS sub coordonarea MApN cred că este unica soluţie de a reforma şi reda credibilitatea aceastei structuri esenţiale pentru sistemului naţional de securitate", a scris, vineri seară, Gabriel Leş, pe Facebook.

Potrivit legislaţiei, "Activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este controlată de Parlamentul României, prin comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este organizată şi coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
(1) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale colaborează cu instituţiile din domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice, cu Ministerul Comunicaţiilor şi cu regiile autonome aflate în coordonarea acestuia, cu operatorii şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii autorizaţi de Ministerul Comunicaţiilor, precum şi cu alte autorităţi publice ale statului.
(2) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, poate stabili relaţii cu organisme similare din străinătate şi poate încheia acorduri de cooperare cu acestea. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale îşi desfăşoară activitatea cu respectarea Constituţiei României şi a legilor ţării, a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi ale Guvernului, precum şi a regulamentelor militare generale".