03 mai 2021

G7 plănuieşte crearea unui mecanism de combatere a propagandei ruse

Andreea Soare

Grupul celor Şapte (G7) plănuieşte crearea unui mecanism de combatere a propagandei şi dezinformării Rusiei, a transmis Secretarul Afacerilor Externe din Marea Britanie, Dominic Raab, transmite Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Oferind un interviu înaintea întâlnirii miniştrilor afacerilor externe din ţările G7, care va avea loc la Londra, Raab a declarat că Marea Britanie va cere Grupului celor Şapte să găsească un mecanism de combatere a dezinformării ruse.

„Astfel încât atunci când vedem miniciuni şi propagandă sau ştiri false răspândite să putem – nu doar individual, ci împreună – să oferim o modalitate de răspuns, să oferim adevărul nu doar pentru oamenii din această ţară, ci şi din Rusia şi China sau din jurul lumii”, a declarat Raab.

Potrivit oficialilor din domeniul securităţii din Europa, SUA şi Marea Britanie, Rusia şi China încearcă să răspândească neîncredere în Occident, fie că este vorba despre dezinformare cu privire la alegeri ori la vaccinurile COVID-19.

După comentariile Secretarului britanic al Afacerilor Externe, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a declarat: „Este timpul să ne gândim de ce ţările care folosesc propaganda şi care au folosit-o mai mult de o dată pentru a justifica intervenţia armată şi pentru a răsturna guverne... ne acuză pe noi de propriile greşeli”.

Marea Britanie a identificat Rusia drept cea mai mare ameninţare la securitatea sa, deşi priveşte China drept cea mai mare provocare pe termen lung din punct de vedere militar, economic şi tehnologic.