Fuziune gigant în cadrul industriei de apărare americane
Niculae IancuRenumitele companii americane Raytheon şi United Technologies Corporation au făcut publică decizia de a fuziona în prima jumătate a anului următor. Conform presei de peste ocean, această fuziune va fi cea mai mare din istoria recentă din sectorul de apărare al Statelor Unite.
Noul colos industrial, care se va numi Raytheon Technologies, va activa în domeniile apărării şi aerospaţial şi va avea un buget preconizat de vânzări de aproximativ 75 de miliarde de dolari anual, care le vor depăşi pe cele ale Lockheed Martin şi Airbus, conform The New York Times. Analiştii CSIS estimează că Raytheon Technologies va intra în topul primilor trei mari furnizori de armament ai Departamentului Apărării, cu potenţialul de a urca până pe locul doi, în faţa gigantului Boeing.
Raytheon are o lungă istorie în dezvoltarea de tehnologii militare avansate, cu expertiză în domenii precum rachetele, radarele şi altor categorii de senzori electronici. Recent, Raytheon a pătruns şi pe piaţa securităţii cibernetice cu aplicaţii militare sensibile. United Technologies este un conglomerat de afaceri cu specializări diverse, de la ascensoare (Otis) şi echipamente de aer condiţionat (Carrier) la sisteme spaţiale (Collins Aerospace) şi motoare cu reacţie (Pratt & Whitney).
Ca urmare, noua Raytheon Technologies va asigura furnizarea integrată de rachete, sisteme radar şi motoare cu reacţie pentru o gamă largă de avioane, inclusiv pentru vârful de gamă al industriei aeronautice militare americane, renumitul avion din generaţia a cincea F-35.
În pofida mesajului patriotic entuziasmant al directorului executiv al Raytheon, Thomas A. Kennedy, care declara CNBC că „această fuziune reprezintă, înainte de toate, o mare carte pentru Statele Unite ale Americii, care o va face o ţară mai bună, o ţară mult mai puternică, o ţară construită pe locuri de muncă nobile”, mutarea este privită cu mare atenţie de autorităţile antitrust americane. Chiar şi Preşedintele Trump şi-a exprimat îngrijorarea că fuziunea Raytheon - United Technologies Corporation ar putea conduce la creşterea preţurilor produselor militare.
Fuziunea celor doi mari producători de tehnologii şi echipamente militare şi aeronautice confirmă reaşezarea globală a marilor producători de armament, în contextul creşterii fără precedent a bugetelor destinate apărării, peste tot în lume. Competiţia de pe marile pieţe de sisteme complexe de armament este mai acerbă decât oricând în ultimele decenii, coliziunile neîntârziind să apară. Un exemplu elocvent în acest sens este oferit de conflictul declaraţiilor dintre Washington şi Ankara cu privire la contractul semnat de Turcia pentru achiziţia sistemelor antirachetă ruseşti S-400, care poate pune în pericol stabilitatea întregii construcţii de securitate transatlantică.
În prezent, este în derulare programul prioritar de achiziţie de sisteme de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot produse de Raytheon pentru dotarea Forţelor Armate române.