16 noiembrie 2018

FT: Uniunea Europeană pregăteşte o poziţie dură în negocierile cu Marea Britanie privind cooperarea în materie de securitate

Mihai Draghici

Ţările Uniunii Europene vor adopta o poziţie dură în relaţia cu Marea Britanie în privinţa cooperării în domeniul securităţii post-Brexit, a declarat negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, conform unor surse citate de cotidianul Financial Times.

Sursă foto: Mediafax

În cursul unei reuniuni cu ambasadorii celor 27 de state membre UE, Michael Barnier a avertizat că vor fi "negocieri dure" privind cererile Londrei de a menţine acces la baza de date comunitară privind activităţile de securitate.

Negocierile dintre Londra şi Bruxelles se vor concentra de acum înainte pe viitoarea relaţie bilaterală, urmând să fie stabilite modalităţile de cooperare, inclusiv în domeniul securităţii.

Actuala versiune a proiectului acordului pe tema Brexit lasă deschisă posibilitatea cooperării în cadrul Agenţiei europene a poliţiei (Europol) şi în cadrul organismului comunitar pentru justiţie (Eurojust).

Dar Michel Barnier a avertizat vineri, potrivit FT, că accesul Londrei la bazele de date comunitare în domeniul securităţii şi menţinerea relaţiilor comerciale reprezintă "două probleme grave" în negocieri. Michel Barnier a respins solicitarea Marii Britanii de a menţine accesul la sistemul de securitate internă, care include baza de date privind pasagerii curselor aeriene, informaţiile Europol şi Eurojust. Barnier a subliniat că niciun stat terţ nu poate avea acces la astfel de informaţii. "Marea Britanie nu acceptă toate efectele statutului său de naţiune terţă", a observat Barnier.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.