FT: Marile firme online admit problema dependenţei şi vor echilibru între responsabilităţi şi venituri
Mihai DraghiciMarile companii din domeniul tehnologiei informaţionale au început să conştientizeze problema dependenţei clienţilor de produse precum aplicaţiile smartphone şi vor să ajungă la un echilibru între responsabilităţi şi venituri, comentează FT, evidenţiind necesitatea modificării modelului de afaceri.
La fel ca mulţi deţinători de iPhone, Tim se teme că petrece mult timp uitându-se la dispozitivul dreptunghiular strălucitor din buzunar. "Trebuie să vă spun: am crezut că voi fi destul de disciplinat, dar m-am înşelat. Când am verificat datele, am descoperit că petrec pe smartphone mult mai mult timp decât ar trebui", afirmă Tim, în vârstă de 57 de ani, din Alabama. Este vorba de o problemă frecventă pentru multe persoane, dar el este singurul care are posibilitatea de a o soluţiona. În calitatea de director general la compania Apple, Tim Cook trebuie să realizeze un echilibru delicat între abordarea problemei dependenţei de folosirea telefoanelor inteligente şi admiterea faptului că firma sa ar putea fi de vină pentru această situaţie. Într-un interviu acordat postului CNN luna trecută, Tim Cook declara că utilizatorii produselor Apple trebuie să fie "mulţumiţi şi încrezători" privind aceste dispozitive, dar a insistat: "Nu vrem niciodată ca oamenii să piardă mult timp sau tot timpul folosindu-le".
Declaraţiile lui Tim Cook au concis cu dezvăluirea de către Apple a unui sistem de control în sistemul de operare iOS care le permite utilizatorilor să afle cât timp petrec pe aplicaţii şi să reducă numărul notificărilor primite. "Prezentarea realităţii le va permite oamenilor să decidă singuri (...)", a explicat Tim Cook.
"Cu toate acestea, după câteva săptămâni, când Apple a marcat zece ani de la inaugurarea aplicaţiei magazinului online iPhone, comunicatul de presă a celebrat popularitatea jocurilor Angry Birds, Candy Crush Saga şi a reţelei de socializare Instagram fără a recunoaşte rolul pe care notificările transmise l-au jucat în obişnuirea clienţilor să îşi verifice constant smartphone-urile. Mania digitală este considerată cauza multor probleme, de la perturbarea conversaţiilor la masă şi a somnului, la afectarea educaţiei copiilor şi la amplificarea stărilor de anxietate şi depresie, contribuind chiar şi la creşterea probabilităţii sinuciderii în rândul tinerilor. În luna iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a creat o nouă categorie, a "tulburărilor asociate jocurilor online", o problemă a persoanelor ale căror vieţi personale ori profesionale au fost afectate semnificativ de practicarea în mod excesiv a jocurilor video. Societăţile din Asia încearcă de mai mult timp să abordeze această problemă. În anul 2015, Guvernul sud-coreean a impus ca toţi utilizatorii de smartphone-uri sub vârsta de 19 ani să le permită părinţilor monitorizarea activităţilor online. În China, persoanele dependente de Internet sau de jocuri video au fost trimise în tabere pentru reabilitare", notează editorialiştii Tim Bradshaw şi Hannah Kuchler într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Dependenţa online: acţiunea marilor companii în sensul unui echilibru între responsabilităţi şi venituri / Până unde vor merge Apple, Google şi alte companii în contextul în care modelele de afaceri sunt dependente atât de mult de persoanele care accesează aplicaţii pe smartphone?"
"Acum, companiile din Silicon Valley au făcut ceea ce se consideră a fi drept primul pas pentru tratarea dependenţei: recunoaşterea faptului că există o problemă. Dar companii online precum Google, Facebook şi Twitter se bazează pe obţinerea atenţiei clienţilor pentru a-şi garanta veniturile din publicitate", amintesc editorialiştii FT.
Unele companii încearcă să abrdeze individual problema. Evan Sharp, cofondatorul Pinterest, vrea să încurajeze oamenii să petreacă mai mult timp offline. Pinterest testează aplicaţii care încurajează utilizatorii nu doar să caute iraţional pe Internet, imaginându-şi vieţi mai bune, ci şi să posteze imagini prin care să arate că au elaborat proiecte concrete. "Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este să ajutăm oamenii să petreacă timpul pentru ei înşişi", explică Evan Sharp.
Însă investitorii probabil vor vedea un conflict de interese în afirmaţiile lui Evan Sharp. Imediat ce companiile active pe Internet vor începe să încurajeze miliardele de utilizatori să nu mai acceseze aplicaţiile, deţinătorii de acţiuni vor exprima preocupări privind impactul asupra profiturilor.
Dat fiind că smartphone-urile sunt cele mai populare dispozitive pentru activităţile online, activiştii şi-au îndreptat atenţia asupra companiilor Apple şi Google. În ianuarie, investitori Apple - Jana Partners şi Asociaţia profesorilor pensionari din California (Calstrs) - au îndemnat producătorul de iPhone-uri să analizeze "potenţialele consecinţe pe termen lung ale noilor tehnologii" în momentul inventării acestora. "Apple poate juca un rol definitoriu pentru industria de profil în semnalarea faptului că acordarea unei atenţii speciale sănătăţii şi formării viitoarei generaţii este benefică atât pentru mediul de afaceri, cât şi corectă", subliniază ei. Într-o comparaţie implicită cu reglementările dure şi litigiile din industriile tutunului şi petrolului, investitorii au avertizat: "Companiile care adoptă practici de afaceri de termen scurt ar putea să îşi submineze viabilitatea pe termen lung".
Printre măsurile aplicate, Apple a început să ofere date despre timpul acordat de utilizatorii de iPhone accesării aplicaţiilor, Google are în sistemul Android o funcţie despre timpul folosit zilnic de o persoană pentru accesarea aplicaţiilor, iar Facebook modifică platforma de ştiri, implementând algoritmi care prioritizează postările din partea prietenilor şi rudelor.
Deocamdată, nu au apărut litigii privind dependenţa de telefoane inteligente. Totuşi, atât Google, cât şi Apple au aplicat măsuri pentru gestionarea problemelor. Pentru familii, o soluţie serioasă din partea companiilor din Silicon Valley nu poate apărea suficient de rapid. Părinţii cer de mult timp introducerea unor metode de control, afirmă Jean Twenge, autorul cărţii iGen. "Actualele măsuri sunt de salutat", subliniază ea, observând că Apple, care, spre deosebire de Google, obţine cele mai multe venituri din vânzarea dispozitivelor, nu din reclame, are oportunitatea de a transforma responsabilităţile într-un atu pentru vânzări. "Părinţii probabil ar tinde mai mult să le cumpere copiilor un iPhone dacă are sisteme mai bune de control parental, astfel că este logic pentru modelul de afaceri. Pentru Facebook, Instagram, Snapchat şi alte aplicaţii, vânzările sunt mai dificile, întrucât modelele de afaceri se axează pe timpul cât mai mare petrecut de clienţi pe site-uri", argumentează ea. În contextul ascensiunii noilor tehnologii, părinţii depun eforturi pentru a răspunde la întrebări de genul cât este "prea mult" în folosirea noilor dispozitive şi la ce vârstă ar trebui limitate.
David Greenfield, un psiholog care a înfiinţat Centrul pentru Dependenţa de Internet şi Tehnologii, cu sediul în Connecticut, pledează pentru optimizarea educaţiei. "Internetul poate genera dependenţă, telefoanele inteligente pot genera dependenţă mai mare. Orice putem face pentru educarea oamenilor va fi de ajutor în această problemă", subliniază el, recomandând şi mesaje de informare în momentul deschiderii telefoanelor.
