06 noiembrie 2018

FT: Facebook şi Google aderă la noile standarde în domeniul Internetului

Mihai Draghici

Companiile Facebook şi Google au aderat la noile standarde în domeniul funcţionării Internetului concepute de fondatorul sistemului web, Tim Berners-Lee, care a afirmat săptămâna trecută că marile trusturi online vor trebui să fie divizate pentru reducerea dominaţiei, informează Financial Times.

"Contractul web" obligă firmele active pe Internet să respecte standardele privind protecţia datelor private şi "să susţină ce este mai bun în oameni", după un an în care marile companii online au fost vizate de scandaluri privind protecţia datelor, difuzarea de ştiri false, mesaje de instigare la ură şi comiterea de abuzuri.

"Cei dintre noi care suntem activi în mediul online observăm că ne sunt ameninţate drepturile şi libertăţile. Avem nevoie de un nou contract web, cu responsabilităţi clare şi dure pentru cei care au puterea de a-l îmbunătăţi", afirmă Tim Berners-Lee, citat de FT.

Aproape 60 de companii, guverne şi lideri ai grupurilor de afaceri au aderat la noul contract, inclusiv Facebook, Google, Guvernul Franţei şi miliardarul Richard Branson. Amazon, una dintre "companiile uriaşe" menţionate în raportul publicat alături de contract, nu a aderat la iniţiativă.

Contractul stabileşte principii înalte pentru "un domeniu online liber şi deschis", precum îmbunătăţirea accesului la Internet şi promovarea măsurilor de protejare a datelor private. Dar, potrivit unui purtător de cuvânt, standardele vor fi detaliate după consultări cu guverne şi companii, putând include un angajament în sensul neutralităţii Internetului, idee avansată de Tim Berners-Lee, savant britanic în domeniul Tehnologiei Informaţionale, după problemele semnalate în SUA.

Fundaţia "World Wide Web", un grup de lobby înfiinţat de sir Tim Berners-Lee, a evidenţiat alte riscuri pentru Internet în raportul publicat alături de contract, precum abordările tendenţioase algoritmice integrate în instrumente automate şi faptul că mai mult de jumătate dintre oameni, mai ales categoriile sărace şi femeile, nu au acces la Internet. "Deciziile online cu efecte reale grave sunt luate din ce în ce mai mult prin algoritmi şi instrumente automate care imită abordările tendenţioase şi inegalităţile depistate offline", subliniază raportul.

Sir Tim Berners-Lee a intensificat criticile la adresa companiilor despre care afirmă că acţionează că "portari" ai accesului pe Internet, "exercitând control asupra ideilor şi opiniilor vizualizate şi distribuite online".

Săptămâna trecută, Tim Berners-Lee a declarat pentru agenţia Reuters că firme online precum Facebook şi Google au devenit atât de puternice încât probabil va fi necesar să fie divizate, dacă grupurile concurente nu le pot reduce influenţa. În urmă cu câteva luni, el a lansat o firmă de tip start-up, Inrupt, pentru contestarea dominaţiei acestor companii printr-o nouă "reţea online descentralizată", în care utilizatorii sunt proprietari şi deţin controlul asupra propriilor date din mediul online.