18 iunie 2019

FT: Donald Trump acuză Uniunea Europeană de manipulare monetară şi de concurenţă neloială

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat pe Mario Draghi, guvernatorul Băncii Centrale Europene (BCE), de manipularea monedei euro, din cauza planului de prelungire a programului de relaxare cantitativă, relatează cotidianul Financial Times.

Într-un discurs rostit la simpozionul anual al BCE, desfăşurat în oraşul portughez Sintra, Mario Draghi a declarat că există "spaţiu considerabil" pentru prelungirea din nou a programului de relaxare cantitativă în valoare de 2.600 de miliarde de euro. Preşedintele BCE a sugerat că pe termen scurt limita inflaţiei ar putea fi stabilită peste nivelul de 2%.

În replică, preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat că Uniunea Europeană recurge la manipulare monetară.

"Mario Draghi tocmai a anunţat că ar putea introduce noi stimulente, situaţie care a generat imediat scăderea euro în raport cu dolarul, permiţându-le să concureze mai uşor cu Statele Unite. Au făcut acest lucru de mulţi ani, alături de China şi de alţii", a transmis Donald Trump prin Twitter.

Disputa dintre Donald Trump şi Mario Draghi intervine în contextul în care Rezervele Federale din SUA analizează posibilitatea reducerii ratei dobânzii de referinţă, din cauza semnalelor că efectele conflictelor comerciale afectează creşterea economică a SUA. O reuniune pe această temă este programată miercuri la Washington. Donald Trump a cerut în mai multe rânduri reducerea dobânzii de referinţă.

Valoarea obligaţiunilor europene a crescut semnificativ după declaraţiile lui Mario Draghi. Valoarea monedei euro a scăzut cu 0,5%, ajungând la nivelul de 1,12 în raport cu dolarul.

Nu este prima dată când Donald Trump şi Administraţia sa au exprimat preocupare privind menţinerea euro la nivel scăzut. În trecut, Peter Navarro, consilier prezidenţial pentru Afaceri Comerciale, a acuzat Germania că utilizează euro pentru "a profita" de pe urma Statelor Unite.