08 iulie 2024

FSB acuză Ucraina că ar fi oferit 2 milioane de dolari unui pilot rus să piloteze şi să aterizeze un bombardier strategic Tu-22M3 în Ucraina

Andreea Soare

Luni, FSB a acuzat Ucraina că ar fi încercat să recruteze un pilot rus care să piloteze şi, apoi, aterizeze un bombardier strategic Tu-22M3 în Ucraina, în schimbul sumei de 2 milioane de dolari, scrie Kyiv Post. Rusia susţine şi că a dejucat planurile ucrainenilor.

Sursă foto: X

Deşi Rusia nu a oferit nicio dovadă pentru cele susţinute, se pare că ucrainenii ar fi oferit unui pilot din Forţele Aerospaţiale Ruseşti suma de 2 milioane de dolari şi cetăţenie italiană să zboare şi să aterizeze un bombardier strategic în Ucraina. FSB ar fi primit informaţii, în timpul operaţiunii sale, care i-ar fi permis să desfăşoare un atac asupra aerodromului Ozerne din nord-vestul Ucrainei. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii ale operaţiunii de prevenire a intenţiei ucrainene, mai scrie Kyiv Post.

Bombardierul Tu-22M3 (cod NATO: Backfire-C) este un bombardier strategic supersonic dezvoltat de Uniunea Sovietică. Are o viteză maximă care atinge 1.88 Mach şi o rază de acţiune de aproximativ 2.500 de km. Poate fi înarmat cu rachete Kh-22 şi Kh-32 cu bătaie mare, precum şi cu bombe convenţionale şi arme nucleare, precum Kh-15.

 Nu este pentru prima dată când FSB aduce ucrainenilor astfel de acuzaţii. În vara anului 2022, a acuzat SBU că a încercat să recruteze mai mulţi piloţi ruseşti pentru a aduce în Ucraina avioane Su-24, Su-34 şi un Tu-22M3, în schimbul unor sume de bani şi a unor cetăţenii în ţări din UE.

De altfel, în august 2023, pilotul rus de elicopter, Maxim Kuzminov, a fost convins de Ucraina să aterizeze cu un elicopter Mi-8 în Ucraina. În schimbul acestei acţiuni, a primit 500.000 de dolari şi un paşaport ucrainean pe numele Igor Şevcenko. După ce şi-a cumpărat un apartament în Villajoyosa, Spania, acesta a fost omorât, în februarie, de un grup necunoscut de atacatori.