29 noiembrie 2021

Frontex va trimite un avion de supraveghere deasupra Canalului Mânecii pentru a ajuta poliţia franceză, belgiană şi olandeză să monitorizeze trecerile migranţilor

Andreea Soare

Frontex a anunţat că va disloca un avion de supraveghere deasupra Canalului Mânecii, 24 de ore pe zi, pentru a monitoriza trecerile migranţilor, a anunţat Franţa, duminică, după ce a cerut ajutorul partenerilor europeni, scrie euroactiv.

Sursă foto: Hepta

Miniştrii din Franţa, Germania, Ţările de Jos şi Belgia, responsabili de imigraţie, s-au întâlnit, duminică, în nordul oraşului-port francez Calais, la patru zile după ce un incident petrecut în Canalul Mânecii a dus la moartea a 27 de persoane care încercau să treacă ilegal canalul, într-o barcă gonflabilă.

Reprezentanţii celor patru ţări, alături de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-au întâlnit în lipsa Marii Britanii, care a fost exclusă din cauza unor declaraţii făcute de prim-ministrul britanic, săptămâna trecută.

Cele patru ţări au stabilit „întărirea cooperării operaţionale” în lupta împotriva grupurilor care organizează treceri ilegale ale migranţilor prin Canalul Mânecii.

În acest context, Frontex va trimite un avion de supraveghere, 24 de ore pe zi, deasupra Canalului Mânecii, pentru a ajuta autorităţile franceze, olandeze şi belgiene.

Anul acesta, în jur de 26.000 de persoane au trecut din Franţa spre Marea Britanie prin Canalul Mânecii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, recent, că Boris Johnson a fost „neserios” în contextul reacţiei acestuia faţă de incidentul din Canalul Mânecii. Prim-ministrul britanic a dat vina pe Franţa pentru ceea ce s-a întâmplat miercuri şi a publicat, pe Twitter, o scrisoare oficială adresată preşedintelui francez, înainte ca oficialul francez să o primescă.