24 septembrie 2018

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat de la Constanţa pentru a participa la o misiune internaţională

Cătălin Legănel

Fregata „Regele Ferdinand”, un elicopter Puma Naval şi o grupă de militari ai Divizionului 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale vor participa la două misiuni internaţionale în Marea Mediterană. Fregata „Regele Ferdinand” a plecat deja luni, din portul militar Constanţa.

Fregata „Regele Ferdinand”, un elicopter Puma Naval şi o grupă de militari ai Divizionului 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale vor participa în următoarele săptămâni la două misiuni internaţionale în Marea Mediterană.

Activităţile militarilor români vizează consolidarea cooperării şi creşterii interoperabilităţii cu structurile NATO în domeniul luptei antisubmarin şi se desfăşoară în conformitate cu angajamentele asumate de România faţă de partenerii din Alianţă.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, Fregata „Regele Ferdinand” a plecat, luni, din portul militar Constanţa, urmând ca în perioada 27 septembrie - 4 octombrie să participe la exerciţiul multinaţional de luptă antisubmarin „Mavi Balina”, organizat de Turcia, în apele internaţionale ale Mării Mediterane de Est.

La acest exerciţiu vor lua parte zeci de nave şi aeronave militare, submarine şi detaşamente de Forţe pentru Operaţii Speciale din Azerbaidjan, Grecia, Olanda, Pakistan, România, Spania, SUA şi Turcia, urmând a fi puse în aplicare proceduri standard de operare pentru asigurarea securităţii maritime regionale şi combaterea ameninţărilor subacvatice.

A doua misiune a fregatei „Regele Ferdinand” este planificată în perioada 5 - 24 octombrie şi vizează participarea la Operaţia maritimă NATO „Sea Guardian” din Marea Mediterană. În timpul participării la această operaţie, fregata se va afla sub comanda operaţională naţională a Comandamentului Forţelor Întrunite, iar controlul operaţional va fi exercitat de către Comandamentul Maritim Aliat (MARCOM) al NATO.

La summit-ul NATO din Ţara Galilor, din septembrie 2014, şefii de stat şi de guverne au aprobat crearea operaţiei maritime „Sea Guardian”, operaţie de tip securitate maritimă în Marea Mediterană, ca parte a Strategiei Maritime a Alianţei. Participarea Forţelor Navale Române la această operaţie maritimă asigură îndeplinirea obligaţiilor asumate de ţara noastră privind contribuţia la asigurarea securităţii maritime a Alianţei.

„Participarea pentru al doilea an consecutiv la Operaţia maritimă Sea Guardian reprezintă cea mai importantă misiune a Forţelor Navale Române în Teatrele de Operaţii, în anul de instrucţie 2018, şi demonstrează faptul că Marina Militară Română este capabilă să îndeplinească misiuni la standarde NATO”, au precizat reprezentanţii SMFN într-un comunicat de presă.

Fregata „Regele Ferdinand” este comandată de comandorul Marian Ioan şi are la bord 240 de militari. Nava îşi va încheia misiunile la sfârşitul lunii octombrie.