05 aprilie 2019

Franţa vede „prematură şi stângace” discuţia despre amânarea Brexit -surse

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Paris a catalogat drept „prematură şi stângace” discuţia privind o nouă amânare a termenului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat vineri o sursă apropiată preşedintelui francez Emmanuel Macron, citată de Reuters.

„Este prematur să vorbim despre o amânare, în pofida faptului că cele 27 de state membre UE au stabilit o pre-condiţie clară: o justificare clară însoţită de un plan alternativ. Nu s-a ajuns încă acolo”, a declarat sursa diplomatică.

„Zvonurile despre această amânare sunt stângace, opţiunile vor fi discutate în data de 10 aprilie, nu a fost stabilit nimic. În orice caz, avem nevoie de un plan clar din partea Marii Britanii până miercuri”, a adăugat sursa, făcând referire la sugestia preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, privind amânarea Brexit „flexibilă”, până la un an.

Premierul britanic Theresa May i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care îi cere o amânare a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie.

"Marea Britanie propune ca această perioadă să se încheie pe 30 iunie 2019", a scris Theresa May în scrisoare.

May a afirmat că dacă un acord va fi aprobat până la această, Marea Britanie va propune ca extinderea Brexitului să se încheie mai devreme.