17 ianuarie 2020

Franţa trimite un portavion în estul Mării Mediterane, pentru operaţiuni antiteroriste

Mihai Draghici

Franţa a dispus trimiterea portavionului Charles de Gaulle în estul Mării Mediterane, pentru participarea la operaţiunile coaliţiei internaţionale de combatere a organizaţiei teroriste Stat Islamic în Orientul Mijlociu.

Sursă foto: Forţele Navale Franta

"Grupul aeronaval va susţine Operaţiunea Chammal în perioada ianuarie-aprilie, după care portavionul va avea misiuni în Atlantic şi în Marea Nordului", a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citat de postul France Info.

Portavionul "va fi în centrul operaţiunilor mai multor ţări europene; Germania, Belgia, Olanda, Spania, Portugalia şi Grecia vor participa la escortarea portavionului Charles de Gaulle", a precizat liderul Franţei.

"Această forţă europeană, la fel ca misiunea Lynx din ţările baltice consolidează relaţiile transatlantice şi legăturile în cadrul NATO, o dovadă suplimentară că apărarea europeană şi NATO reprezintă doi piloni ai aceluiaşi edificiu", a subliniat Emmanuel Macron.

"În Orientul Apropiat şi Mijlociu, în pofida mutaţiilor din regiune, forţele noastre implicate în Operaţiunea Chammal continuă acţiunile contra Daech (Stat Islamic), deoarece riscurile persistă, sub o altă formă, mai perfidă", a insistat liderul de la Paris.