24 aprilie 2019

Franţa şi Noua Zeelandă vor coopera în eliminarea promovării terorismului pe reţelele sociale

Teodora Marinescu

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat miercuri că va lucra cu Fanţa pentru a opri folosirea reţelelor de socializare online pentru promovarea terorismului şi extremismului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Ardern a informat într-un comunicat că va prezida, împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, o întâlnire care va avea loc pe 15 mai la Paris şi care va avea rolul de a convinge liderii politici şi companiilor în domeniul tehnologiei să lucreze pentru eliminarea promovării terorismului pe reţelele de socializare online.

Cel puţin 50 de persoane au murit şi alte 20 au fost grav rănite în urma a două incidente armate produse în data de 15 martie la moscheile Al Noor şi Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă. Atacul terorist a fost comis de un adept al supremaţiei albe şi autoproclamat „etno-naţionalist”. Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.

"Este important ca platformele online ca Facebook să nu fie folosite ca un instrument pentru terorism, ci să devină parte dintr-o soluţie globală de a combate terorismul", a declarat Ardern.

"Această întâlnire reprezintă o oportunitate pentru un act de unitate între guverne şi companii", a adăugat aceasta.