12 decembrie 2018

Franţa respinge ideea renegocierii Acordului dintre UE şi Marea Britanie pe tema Brexit

Mihai Draghici

Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit nu va fi renegociat, a anunţat miercuri Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

"Există un acord între cele două părţi, între ţările UE şi Marea Britanie, pentru stabilirea retragerii acestei naţiuni şi pentru a pregăti viitoarele relaţii", a declarat Jean-Yves Le Drian, precizând că nu se pune problema renegocierii documentului.

Anterior, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat speranţa, miercuri, că va fi menţinut contextul politic pentru ieşirea "ordonată" a Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a avertizat că actualul proiect de acord dintre Londra şi Bruxelles nu va fi modificat. "Încă am speranţa că vom avea o ieşire ordonată a Marii Britanii" din Uniunea Europeană, a declarat Angela Merkel în Bundestag. "Noi nu intenţionăm să modificăm noul acord" pe tema Brexit, a atras atenţia Angela Merkel.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, se confruntă cu o moţiune în cadrul Partidului Conservator. Eventuala demitere a Theresei May riscă să conducă la alegeri anticipate, la amânarea ieşirii Marii Britanii din UE, la un nou referendum şi chiar la anularea deciziei privind Brexit.