24 septembrie 2019

Franţa, Marea Britanie şi Germania consideră că regimul de la Teheran este responsabil pentru atacurile din Arabia Saudită

Marinela Sarbu

Franţa, Marea Britanie şi Germania transmit că este clar că Iranul este responsabil pentru atacul asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită şi a solicitat Teheranului să fie de acord cu negocierea programelor sale nucleare şi de rachete, precum şi securitatea regională, potrivit Reuters.

"A sosit momentul ca Iranul să accepte un cadru de negociere pe termen lung pentru programul său nuclear, precum şi problemele de securitate regională, care includ programele sale de rachete", au transmis cele trei guverne într-o declaraţie comună.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, premierul britanic Boris Johnson şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit în cadrul adunării anuale a liderilor mondiali ai Naţiunilor Unite pentru a-şi coordona strategia asupra Iranului, deoarece cele trei state europene încearcă să salveze Acordul nuclear din 2015 şi să reducă tensiunile dintre Washington şi Teheran.

„Este clar pentru noi că Iranul este responsabil pentru acest atac. Nu există nicio altă explicaţie plauzibilă”, se arată într-o declaraţie comună a celor trei lideri.

După ce Johnson a dat vina mai devreme pe Iran de atacurile din Arabia Saudită, a fost prima dată când Parisul şi Berlinul au făcut acest lucru.

Cele trei ţări au declarat că au rămas angajate în Acordul nuclear din 2015, dar au cerut ca Teheranul să revină la respectarea deplină a pactului după ce Iranul a renunţat să-şi respecte unele dintre angajamente.

„Ne-am angajat să continuăm eforturile diplomatice pentru a crea condiţii şi a facilita dialogul cu toţi partenerii relevanţi interesaţi de eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”, au transmis cele trei mari puteri europene.