02 mai 2022

Franţa îşi întăreşte prezenţa militară în România cu o aeronavă de patrulare maritimă

Ştefan Popescu

Decizia a fost luată la cel mai înalt nivel al statului francez. Începand de astăzi, 2 mai, o aeronavă de patrulare maritimă Dassault-Breguet ATL-2 Atlantique, aparţinând Flotilei 21F a Marinei Naţionale Franceze, va participa la misiuni deasupra apelor teritoriale româneşti.

Sursă foto: Wikimedia

Aeronava era dislocată iniţial in Insula Creta (în baza NATO din Golful Souda) şi este standard 6, versiunea cea mai avansată.

Este însă vorba numai de o misiune temporară, întrucât atât Parisul cât şi Bucureştiul lucrează în acest moment la constituirea unei unităţi cvasi-permanente în România, în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Misiunea principală a acestei aeronave este de a patrula în apele teritoriale ale României pentru a contracara eventuala prezenţă atât a navelor de suprafaţă, cât şi ale submarinelor ruseşti.

Negocieri se poarta şi cu autorităţile de la Sofia pentru extinderea misiunii şi în apele teritoriale bulgare.

Atlantique 2 (sau ATL 2), produs de compania franceză Bréguet - Dassault Aviation, este o aeronavă de patrulare maritimă cu rază lungă de acţiune. Are o manevrabilitate cu totul deosebită mai ales în ce priveşte zborul aproape de suprafaţa apei, făcându-l un excelent vânător de submarine.  Atlantique 2 este propulsat de un motor fiabil şi economic, care îi oferă o autonomie de zbor de 14 ore.

ATL2 este una dintre puţinele aeronave aflate în serviciu în lume concepute special pentru războiul antisubmarin, dar şi-a dovedit eficacitatea şi în misiuni împotriva ţintelor terestre.

Aeronava dispune şi de echipamente performante de colectare şi prelucrare a informaţiilor.