06 august 2019

Franţa intenţionează să realizeze arme laser antisatelit

Monitorul Apărării şi Securităţii

Aflată în vizită la o bază aeriană de lângă Lyon, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a anunţat ambiţia Franţei de a realiza arme laser capabile să distrugă sateliţi în spaţiu. Totodată, oficialul francez a precizat că strategia militară a Franţei este pur defensivă: „Nu este vorba despre declanşarea unui Război al Stelelor, ci este vorba despre capacitatea de a răspunde dacă resursele noastre sunt ameninţate”.

Sursă foto: 123RF

Anunţul vine la scurt timp după ce, cu prilejul celebrării zilei naţionale a Franţei, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat crearea de forţe spaţiale în cadrul Armatei Aerului, indicând intenţiile strategice ale Parisului de a elimina decalajul care o îl desparte de rivali în domeniul capabilităţilor spaţiale, de la arme anti-satelit la aparatură de supraveghere. 

În perspectiva încetării tratatului New START, în anul 2021, statele cu posibilităţi spaţiale pregătesc tehnologii în măsură să asigure descurajarea potenţialilor inamici prin realizarea de arme anti-satelit. Până în prezent, Statele Unite, Rusia, China şi India au testat deja cu succes arme anti-satelit, dar arme cu proiectil, nu laser, aşa cum intenţionează Franţa.

În prezent, circa două mii de sateliţi sunt funcţionali pe orbite şi asigură servicii din multiple domenii, de la meteorologie, comunicaţii şi navigaţie, la spionaj şi geodezie. Astfel, sateliţii artificiali devin indispensabile activităţii umane, inclusiv securităţii naţionale.