07 august 2023

Franţa dă cod roşu pentru Niger, Burkina Faso şi Mali

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax

În contextul expirării ultimatumului transmis juntei militare din Niger de către ECOWAS - Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, Franţa a ridicat, astăzi, la cod roşu, situaţia de avertizare a cetăţenilor. Junta militară din Niger, condusă de colonelul Amadou Abdramane, a închis luni spaţiul aerian de teama unui atac din partea statelor ECOWAS. La finalul lunii iulie, preşedintele Mohamed Bazoum a fost reţinut de militarii din garda personală, iar junta militară a avut termen până duminică să-l elibereze.

Duminică, Franţa a anunţat că va întrerupe asistenţa financiară acordată Burkinei Faso, după ce atât reprezentanţii acestei ţări, cât şi cei din Mali, au declarat că orice intervenţie militară străină împotriva liderilor militari din Niger va fi considerată o „declaraţie de război”, scrie AFP.

Mai jos, situaţia transmisă de Ministerul de Externe al Franţei, pe 7 august, 2023:

Niger

„Orice călătorie în Niger este descurajată în mod oficial. Cetăţenii francezi din Niger sunt invitaţi să fie extrem de vigilenţi: este esenţial să se limiteze călătoriile, să se stea departe de orice întruniri şi să se informeze în mod regulat cu privire la situaţie.”

Burkina Faso

„În contextul actual al tensiunilor regionale puternice, orice călătorie în Burkina Faso este descurajată în mod oficial. Cetăţenii francezi din Burkina Faso sunt invitaţi să fie extrem de vigilenţi: este esenţial să stea departe de orice adunare şi să rămână informaţi în mod regulat cu privire la situaţie.”

Mali

„În contextul actual al tensiunilor regionale puternice, orice călătorie în Mali este descurajată în mod oficial. Cetăţenii francezi din Mali sunt invitaţi să fie extrem de vigilenţi: este esenţial să stea departe de orice adunare şi să rămână informaţi în mod regulat cu privire la situaţie.”