11 mai 2018

Franţa critică decizia SUA de a reintroduce sancţiuni contra firmelor ce fac afaceri cu Iranul

Mircea Olteanu

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a catalogat drept "inacceptabilă" decizia de a reintroduce sancţiuni împotriva firmelor care derulează afaceri cu Iranul, informează site-ul postului France 24.

Sursă foto: Mediafax

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, la un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi că Washingtonul se va retrage din acordul atomic cu Iranul şi va reintroduce sancţiuni împotriva Iranului şi companiilor care derulează afaceri cu această ţară.

SUA au cerut firmelor străine implicate în Iran să-şi reducă investiţiile în această ţară, în caz contrar riscând să fie vizate de sancţiuni.

Oficialul francez a declarat joi că Washingtonul ar trebui să negocieze cu aliaţii europeni orice sancţiuni care ar putea afecta companiile lor.

"Considerăm că extrateritorialitatea acestor sancţiuni este inacceptabilă", a declarat ministrul francez pentru cotidianul Le Parisien.

"Europenii nu ar trebui să plătească pentru retragerea Statelor Unite dintr-un acord, la care au contribuit ei", a completat Le Drian.

Şeful diplomaţiei franceze a adăugat că europenii vor "face tot ce este posibil pentru a proteja interesele companiilor" din Europa.

În afară de Statele Unite, toţi ceilalţi semnatari ai acordului atomic şi-au exprimat intenţia de a continua să aplice prevederile înţelegeri.