02 octombrie 2018

Franţa consideră o "ameninţare" programul balistic al Iranului

Mihai Draghici

Programul balistic al Iranului reprezintă o "ameninţare", a acuzat, marţi, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, subliniind că influenţa exercitată de Teheran în Orientul Mijlociu este o sursă de "preocupare majoră".

Sursă foto: Mediafax

"La fel ca preşedintele SUA Donald Trump, şi noi considerăm că activităţile balistice ale Iranului constituie o ameninţare. La fel ca preşedintele Trump, considerăm că influenţa Iranului în întreaga regiune este o sursă de preocupare majoră", a declarat Florence Parly cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu secretarul american al Apărării, James Mattis.

"Aceste subiecte trebuie să facă obiectul unor discuţii cu Iranul, iar acest lucru se poate face fără a pune sub semnul întrebării respectarea de către Iran a Tratatului" nuclear, a spus Florence Parly, potrivit ediţiei franceze a agenţiei Reuters.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat Iranul de activităţi periculoase în Orientul Mijlociu şi a condamnat din nou Acordul nuclear. "Iranul are o agendă criminală. Liderii iranieni nu îşi respectă vecinii, nu respectă frontierele şi drepturile suverane ale naţiunilor", a acuzat Donald Trump de la tribuna Adunării Generale ONU. Liderul de la Casa Albă a condamnat încă o dată "Acordul nuclear oribil din 2015", semnat de marile puteri cu Iranul. Regimul de la Teheran a creat "haos, moarte şi distrugeri" în Orientul Mijlociu, a continuat Trump, acuzându-i pe liderii iranieni că au furat din avuţia naţiunii şi exportă terorismul. Donald Trump a îndemnat comunitatea internaţională să izoleze Iranul prin aplicarea sancţiunilor.