22 martie 2019

Franţa avertizează Iranul cu privire la situaţia drepturilor omului

Andrei Vacaru

Franţa avertizează Iranul cu privire la faptul că eforturile depuse de Europa pentru salvarea acordului nuclear nu reprezintă un "cec în alb" pentru ca Teheranul să încalce drepturile omului, informează Reuters.

Avertismentul vine în contextul în care avocata Nasrin Sotoudeh, o cunoscută activistă pentru drepturile omului, a fost condamnată la închisoare. Ea ar fi fost condamnată la 38 de ani de închisoare şi ar urma să primească şi 148 de lovituri de bici, după cum a declarat soţul său.

"Întreaga lume a fost indignată în legătură cu cazul doamnei Sotoudeh, iar guvernul nostru împărtăşeşte această indignare", a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves le Drian.

Nasrin Sotoudeh a reprezentat diverşi activişti în instanţă, inclusiv femei trimise în judecată pentru că şi-au scos vălul în public. Ea a fost arestată în luna iunie şi a fost acuzată de spionaj, propagandă şi insultarea liderului suprem al Iranului.

"Am depus eforturi considerabile împreună cu Iranul pentru a salva acordul nuclear, în pofida ieşirii Statelor Unite din acord, însă eforturile noastre nu reprezintă un cec în alb pentru Iran (...), iar Franţa va face totul pentru ca doamna Sotoudeh să fie liberă", a adăugat ministrul francez.

Relaţiile dintre Paris şi Teheran au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimele luni, în contextul în care preşedintele Emmanuel Macron şi guvernul francez au devenit din ce în ce mai nemulţumiţi de testele balistice ale Iranului, dar şi de un atac dejucat asupra unui grup de iranieni aflaţi în exil în Franţa, despre care Parisul susţine că a fost plănuit de serviciile secrete iraniene.