Franţa ar putea trimite instructori militari francezi în Ucraina. Şeful Armatei Ucrainene spune că a semnat documentele de primire a vizitei francezilor
Andreea SoareDupă ce, în februarie, Emmanuel Macron provoca o dezbatere aprinsă cu privire la trimiterea militarilor aliaţi în Ucraina pentru antrenarea forţelor militare ucrainene, acum, Franţa ar putea face primul pas. Şeful Armatei Ucrainene, Oleksandr Sirski, a transmis că a semnat documentele necesare primirii unei vizite a instructorilor militari francezi la centrele de antrenament din teritoriul ucrainean. Din Franţa, însă, ministerul apărării spune că se află doar în negocieri cu ucrainenii.

Numărul instructorilor şi momentul în care vor fi trimişi în Ucraina, odată încheiate negocierile, nu au dezvăluite încă oficial, însă au apărut în spaţiul public informaţii despre trimiterea a în jur de 200 de astfel de instructori. Cu toate acestea, după anunţul generalului Sirski de ieri seară, ministerul apărării din Franţa a transmis că trimiterea de militari ucraineni în Ucraina încă este analizată şi dezbătută şi cu alte state europene.
Anunţul vine după ce, în februarie, Emmanuel Macron se arăta deschis trimiterii de trupe franceze în Ucraina pentru a ajuta armata ucraineană cu instrucţia. Acesta spunea, la momentul respectiv, că va lua o decizie dacă Ucraina îi va cere această prezenţă.
În acest moment, militarii ucraineni sunt antrenaţi în ţări precum Polonia, Germania şi SUA. Pentru a face asta, militarii trebuie transportaţi în aceste ţări, uneori alături de echipamentele pe care sunt instruiţi, fiind un proces care necesită timp, bani şi o logistică destul de mare. Antrenarea militarilor ucraineni în teritoriul ucrainean ar elimina, astfel, aceste lucruri şi ar duce, poate, şi la o eficientizare a procesului de instrucţie, având în vedere că instructorii pot vedea mediul în care militarii trebuie să lupte.
Decizia Franţei ar putea influenţa şi alte ţări spre a face acelaşi lucru. Există deja două state europene care şi-au arătat disponibilitatea de a face acest pas. Este vorba despre Estonia şi Lituania. În urmă cu o săptămână, Kaja Kallas, prim-ministrul estonian, anunţa că antrenarea militarilor ucraineni de către militarii NATO nu ar duce la o intensificare a războiului şi că statele europene trebuie să îşi asume acest risc. De asemenea, prim-ministrul lituanian a transmis acelaşi lucru.
Deşi la nivel declarativ există, astfel, şi alte state care ar putea urma exemplul Franţei, este posibil ca asumarea riscului de a avea militari răniţi în Ucraina să-i facă pe liderii europeni să se gândească de două ori înainte de a trimite militari în teritoriul ucrainean. Şi preşedintele Emmanuel Macron îşi asumă acest risc acum, alături de riscul de a fi criticat de opinia publică din Franţa.
