18 martie 2019

Franţa anunţă măsuri dure pentru oprirea protestelor violente

Mihai Draghici

Premierul Franţei, Edouard Philippe, a anunţat luni demiterea şefului Poliţiei din Paris, Michel Delpuech, şi interzicerea manifestaţiilor "Vestelor galbene" dacă vor exista indicii că ar degenera în violenţe.

Premierul Edouard Philippe a anunţat luni seară decizia de a-l demite pe prefectul Poliţiei din Paris, Michel Delpuech. Acesta va fi înlocuit de miercuri cu Didier Lallement, informează cotidianul Le Monde.

Decizia a fost luată după protestele violente produse sâmbătă în centrul Parisului. Numeroase magazine şi restaurante de pe Bulevardul Champs-Elysées au fost devastate de manifestanţi violenţi. Edouard Philippe a denunţat "adoptarea unor măsuri inadecvate pentru reducerea folosirii măsurilor de apărare" de către agenţii forţelor de ordine.

Premierul Franţei anunţat şi decizia de a interzice derularea manifestaţiilor în anumite zone urbane dacă există indicii privind participarea "demonstranţilor violenţi". Printre zonele în care vor putea fi aplicate astfel de măsuri se numără Bulevardul Champs-Elysées din Paris, Piaţa Pey-Berland din Bordeaux şi Piaţa Capitol din Toulouse. În cazul manifestanţiilor violente, "vom proceda la dispersarea imediată a tuturor demonstranţilor", a atras atenţia Philippe.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exclus luni posibilitatea dialogului cu reprezentanţii mişcării de protest "Vestele galbene" după violenţele produse sâmbătă la Paris. "Situaţia demonstrează că există un nucleu dur de 40.000-50.000 de persoane şi că singura reacţie posibilă este una de securitate", a declarat Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei a subliniat că este "foarte determinat" să oprească violenţele. "Dialogul nu este posibil cu un nucleu dur şi extremist", a subliniat Macron.

Cel puţin 151 de persoane au fost reţinute în urma protestelor violente desfăşurate sâmbătă în capitala Franţei. Premierul Edouard Philippe a dat asigurări că ordinea va fi restabilită. În cursul confruntărilor au fost răniţi 42 de protestatari şi 18 membri ai forţelor de ordine.