23 noiembrie 2018

Franţa a impus sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni saudiţi în legătură cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Mircea Olteanu

Franţa a anunţat joi că a impus sancţiuni, inclusiv interdicţii de călătorie, împotriva a 18 cetăţeni saudiţi despre care se crede că ar avea legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ministerul de Externe de la Paris a transmis că acţiunea este coordonată cu partenerii europeni, în special Germania.

Berlinul a introdus deja sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni saudiţi şi a suspendat vânzările de armament către Arabia Saudită.

"Uciderea domnului Khashoggi este o crimă extrem de gravă, ba mai mult, contravine libertăţii presei şi celor mai fundamentale drepturi", se afirmă în comunicatul ministerului francez.

Parisul a avertizat că aceste măsuri ar putea fi urmate de altele similare şi a cerut autorităţilor de la Riad să ofere un răspuns transparent, detaliat şi exhaustiv în legătură cu acest incident.

Reacţia Franţei în acest caz a fost până în acest moment una destul de precaută, având în vedere relaţiile comerciale semnificative între cele două ţări. Arabia Saudită este printre altele un client major al industriei franceze de armament.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot.