11 aprilie 2019

Franţa a blocat un proiect de rezoluţie UE cu privire la conflictul din Libia

Andrei Vacaru

Franţa a blocat un proiect de rezoluţie UE care ar fi urmat să condamne acţiunile lui Khalifa Haftar în Libia şi ar fi solicitat retragerea trupelor acestuia din capitala Tripoli, potrivit The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Franţa, care l-a mai sprijinit în trecut pe Haftar, a blocat acest proiect în ciuda datelor Naţiunilor Unite, potrivit cărora 56 de persoane au murit, câteva sute au fost ucise şi peste 6.000 au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

Proiectul de rezoluţie le-a fost prezentat liderilor europeni prezenţi la summit-ul de miercuri de la Bruxelles şi prevedea că atacurile lui Haftar „pun în pericol populaţia civilă, afectează procesul politic şi riscă să ducă la escaladări ulterioare ale violenţelor, cu consecinţe grave pentru Libia şi întreaga regiune”.

Decizia Franţei a fost luată la scurt timp după ce Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că Franţa şi Italia au opinii divergente în legătură cu situaţia din Libia şi a solicitat statelor membre să ajungă la o poziţie comună faţă de situaţia din această ţară.

Franţa, care a investit masiv în sectorul petrolier libian, i-a oferit asistenţă militară în ultimii ani lui Khalifa Haftar, potrivit unor oficiali libieni şi francezi. Pe de altă parte, Italia, fosta putere colonială din Libia şi un jucător important în industria petrolieră din această ţară, sprijină guvernul condus de premierul Fayez al-Serraj.