08 decembrie 2018

FransTimmermans este candidatul socialiştilor la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Mircea Olteanu

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a fost desemnat sâmbătă drept candidatul Partidul Socialiştilor Europeni (PES) pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, urmând ca noul lider al instituţiei UE să fie ales în luna mai, informează postul France 24.

Sursă foto: Mediafax

Delegaţii din partea formaţiunilor membre ale PES l-au desemnat pe Timmermans în cadrul celui de-al 11-lea congres al Partidul Socialiştilor Europeni, care a avut loc la Lisabona.

Timmermans, fost ministru de Externe al Olandei, era singurul rămas în cursă internă din cadrul PES, după retragerea slovacului Maros Sefcovic.

Principalul rival al lui Timmermans la alegerile pentru şefia Comisiei Europene, din luna mai 2019, este germanul Manfred Weber, candidatul Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul european.

Cel mai recente sondaje indică faptul că socialiştii ar obţine 140 de locuri în urma alegerilor europarlamentare din luna mai, în timp ce PPE ar obţine 183 de locuri în Parlamentul european.