14 aprilie 2021

Fostul Secretar american al Apărării, Mark Esper: SUA ar trebui să trimită mai multe trupe în România şi Bulgaria pentru a descuraja comportamentul agresiv al Rusiei

Andreea Soare

Fostul Secretar american al Apărării, Mark Esper, a declarat că SUA ar trebui să trimită mai multe trupe în regiunea Mării Negre, în România şi Bulgaria, pentru a descuraja agresiunile ruşilor, în contextul tensiunilor dintre Moscova din Washington, transmite Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Potrivit lui Esper, care acum membru al Institutului McCain pentru Management Internaţional la Universitatea Arizona, SUA ar trebui să ia atitudine în faţa comportamentului agresiv al Rusiei.

Acesta crede că Washington ar trebui să asigure aliaţii europeni de angajamentul său şi să consolideze alianţa NATO prin dislocarea mai multor militari în Polonia, „în Zona Baltică, dacă are sens, şi în locuri precum România şi Bulgaria, dacă nu permanent, măcar pe principiul rotaţional”.

Preşedintele Joe Biden a vorbit prin telefon cu preşedintele Vladimir Putin, marţi, în încercarea de a reduce tensiunile provocate de masarea trupelor Rusiei în estul Ucrainei, propunându-i liderului rus organizarea unui summit.

Anul trecut, pe când era Secretar al Apărării, Mark Esper a mai susţinut o astfel de dislocare în România, în contextul planurilor fostului preşedinte Trump de a retragere militarii americani din Germania.

Marţi, SUA au anunţat că vor creşte numărul militarilor americani din Germania, abandonând, astfel, planul lui Donald Trump de a pedepsi Germania - prin retragerea americanilor de pe teritoriul său - din cauza fondurilor insuficiente acordate NATO.