09 august 2019

Fostul preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev, s-a predat

Mircea Olteanu

Almazbek Atambayev, fost preşedinte al Kîrgîzstanului, a acceptat joi să se predea, la o zi după ce un militar a fost ucis în cursul unei tentative eşuate de prindere a fostului lider de la Bişkek, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Serghei Slesarev, avocatul lui Atambaiev, a declarat joi că fostul preşedinte a fost luat în custodie şi cazul său va fi anchetat de autorităţi.

Potrivit unei înregistrări postate de site-ul Kaktus.media, ministrul de Interne de la Bişkek, Kursan Asanov, poate fi auzit negociind condiţiile predării lui Atambaiev.

Miercuri, forţele speciale au luat cu asalt reşedinţa fostului preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev, acuzat de corupţie, însă susţinătorii fostului lider au împiedicat trupele kirghize să-şi îndeplinească sarcina, iar un militar a fost împuşcat mortal în cursul confruntărilor violente.

Presa locală a relatat că în cursul zilei de joi în zona reşedinţei fostului preşedinte s-au auzit focuri de armă şi explozii de grenade paralizante în momentul în care forţele de securitate au efectuat un nou raid.

Sooronbai Jeenbekov, actualul preşedinte al Kîrgîzstanului, care a ajuns la putere cu sprijinul lui Atambaiev, a declarat că predecesorul său era iniţial citat ca martor într-o investigaţie, însă este acum anchetat pentru o "infracţiune gravă" după confruntările violente de miercuri.

Atambaiev a fost preşedinte al ţării între 2011 şi 2017, fiind urmat de Sooronbai Jeenbekov, unul din aliaţii săi, însă relaţiile dintre cei doi politicieni s-au răcit.

În iunie, autorităţile de la Bişkek au anulat imunitatea de care beneficia Atambaiev, care este acuzat de corupţie. Fostul preşedinte însă a refuzat să dea curs solicitărilor poliţiei de a se prezenta la audieri, susţinând că este persecutat din motive politice.

Disputa dintre Jeenbekov şi fostul său aliat şi predecesor riscă să destabilizeze Kîrgîzstanul, care găzduieşte o bază aeriană rusă şi este un exportator major de aur.