13 aprilie 2019

Fost şef al spionajului din Venezuela, în timpul lui Chávez, arestat la Madrid, la cererea autorităţilor SUA

Mircea Olteanu

Hugo Carvajal, care timp de aproape un deceniu a condus serviciile de spionaj din Venezuela în perioada preşedintelui Hugo Chávez, a fost arestat vineri la Madrid, la cerea autorităţilor americane, fiind acuzat de implicare într-o operaţiune de trafic cu cocaină, potrivit agenţiei Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Arestarea fostului oficial venezuelan este rezultatul inculpării sale de către o instanţă din New York, în 2014. Procurorii americani l-au acuzat pe Carvajal că "a coordonat transportul a aproximativ 5600 de kilograme de cocaină din Venezuela în Mexic" în anul 2006.

Carvajal, care în luna februarie şi-a declarat susţinerea pentru Juan Guaidó, liderul opoziţiei de la Caracas, a mai fost în trecut acuzat de SUA că ar fi oferit un loc sigur traficanţilor de droguri din Columbia şi ar fi oferit arme gherilelor comuniste din această ţară.

Un oficial din cadrul autorităţilor judiciare din Spania a declarat că Hugo Carvajal ar urma să fie extrădat în SUA, însă are la dispoziţie o serie de căi de atac legale de contestare deciziei de extrădare.