16 octombrie 2020

Fost Secretar al Apărării din Mexic, arestat în Los Angeles pentru trafic de droguri şi spălare de bani

Andreea Soare

Fostul Secretar mexican al Apărării, Generalul Slavador Cienfuegos, care a condus armata ţării pentru şase ani, în timpul mandatului fostului preşedintele Enrique Pena Nieto, a fost arestat pentru trafic de droguri şi spălare de bani, în Los Angeles, au declarat surse americane şi mexicane, joi, relatează Associated Press.

Sursă foto: Profimedia

Două dintre persoanele familiare arestării generalului Cienfuego au declarat că acesta a intrat în custodia DEA (Drug Enforcement Administration). Una dintre aceste două surse susţine că motivele arestării sunt traficul de droguri şi spălarea de bani.

Potrivit Ministrului mexican al Afacerilor Externe, Marcelo Ebrard, Ambasadorul SUA în Mexic, Christopher Landau, l-a informat cu privire la arestarea generalului.

Cienfuegos a fost Secretar al Apărării între 2012 şi 2018, fiind oficialul cu cel mai înalt rang care a fost arestat.

 În 2019, Genaro Garcia Luna, responsabilul pe securitate din timpul mandatului fostului preşedinte Felipe Claderon, a fost, de asemenea, arestat în Texas pentru trafic de droguri.

Ciefuegos a fost, în 2014, implicat într-un scandal privind uciderea de către soldaţii mexicani a unor suspecţi, într-un depozit de cereale. Se pare că militarii ar fi omorât 22 de suspecţi într-un depozit de cereale din Tlatlaya. La acea vreme, şapte soldaţi au fost puşi sub acuzare pentru abuz de putere.