18 iunie 2018

Fost ministru israelian, inculpat pentru spionaj în favoarea Iranului

Mihai Draghici

Gonen Segev, fost ministru israelian al Energiei şi Infrastructurii, a fost inculpat pentru spionaj în favoarea Iranului, au anunţat luni Poliţia israeliană şi Serviciul israelian de informaţii interne (Shin Bet), informează site-ul Ynetnews.com.

Fostul ministru, care de câţiva ani locuia în Nigeria, a călătorit în Guineea Ecuatorială în mai 2018, de unde a fost extrădat în Israel.

În cursul interogatoriilor, Gonen Segev a fost nevoit să le mărturisească anchetatorilor israelieni că a colaborat cu serviciile de spionaj iraniene.

Autorităţile israeliene au aflat că Gonen Segev a fost recrutat de serviciile iraniene şi a lucrat ca agent de spionaj. El a luat legătura iniţial cu oficiali din cadrul ambasadei iraniene în Nigeria în anul 2012, după care s-a deplasat de două ori în Iran.

Gonen Segev, în vârstă de 62 de ani, a fost membru al Knessetului şi ministru israelian al Energiei şi Infrastructurii (1995-1996). El este acuzat că a furnizat Teheranului informaţii clasificate despre industria energetică israeliană şi despre oficiali politici şi militari.