20 octombrie 2018

Sir John Sawers, fost director al MI6: Dovezile sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a comandat asasinarea ziaristului

Mihai Draghici

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", afirmă sir John Sawers, fost director al MI6.

Sursă foto: Mediafax

Sir John Sawers a declarat pentru BBC că evaluarea lui se bazează pe conversaţiile avute cu oficiali guvernamentali britanici de rang înalt şi pe cunoştinţele pe care le are despre serviciile secrete turce.

Fostul director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6) a făcut aceste afirmaţii după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat că presupune că Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post, este mort şi a avertizat că efectele pentru Arabia Saudită vor fi "foarte severe" dacă se va demonstra că liderii de la Riyad au ordonat asasinarea ziaristului.

De asemenea, John Sawers, care a fost director al serviciului MI6 până în anul 2014, afirmă că prinţul moştenitor saudit ar fi ordonat o astfel de operaţiune doar dacă ar fi crezut că Preşedinţia SUA i-ar permite să facă ce vrea, informează cotidianul The Guardian. "Cred că preşedintele Trump şi echipa sa conştientizează acum cât de periculos este să ai oameni care să acţioneze cu sentimentul că sunt exceptaţi de la sancţiuni în relaţia cu Statele Unite", argumentează John Sawers.

"Dacă se va dovedi, şi pare foarte probabil să fie aşa, că prinţul Mohammed a comandat asasinatul unui jurnalist, va fi un pas prea departe, iar Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite vor trebui să reacţioneze", subliniază fostul director MI6.

Teoria că asasinatul ar fi fost comis de "elemente indisciplinate" din cadrul armatei saudite, care ar fi acţionat pe cont propriu, "pur şi simplu nu se susţine", ba chiar "o astfel de ficţiune pură subminează şi mai mult respectul faţă de America", explică sir John Sawers.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat, după conversaţia pe care a avut-o cu regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz, că elemente "scăpate de sub control" ar fi implicate în dispariţia şi asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

John Sawers a subliniat că are un respect deosebit pentru profesionalismul şi abordările complete ale serviciilor de informaţii turce. "Detaliile furnizate de serviciile de securitate turce sunt atât de clare încât este clar că există anumite înregistrări", a explicat el, sugerând că, pe fondul apariţiei tensiunilor cu Arabia Saudită în ultimul deceniu, Turcia probabil "monitorizează foarte atent tot ce se întâmplă în reprezentanţele saudite". "Probabil că sunt sisteme de interceptare în Consulatul saudit din Istanbul sau poate că au interceptat dispozitivele echipei de agenţi saudiţi care au comis asasinatul. Sunt multe detalii despre grupul de asasini, iar datele de identitate dezvăluite arată cât de apropiaţi sunt de prinţul moştenitor saudit", a argumentat fostul director MI6.

Declaraţiile făcute de sir John Sawers probabil vor fi considerate incendiare la Washington. Expertul britanic anticipează că membri ai familiei regale saudite, ai comunităţii de afaceri şi clerici conservatori saudiţi vor profita de implicarea prinţului moştenitor în asasinat pentru a-i submina poziţia. "Vor exista reacţii interne în Arabia Saudită la această crimă teribilă şi vor exista pedepse", a spus el.

Surse din cadrul serviciilor secrete turce afirmă că jurnalistul disident saudit Jamal Khashoggi a fost ucis în Consulatul saudit din Istanbul de agenţi saudiţi care au legături cu prinţul moştenitor. Arabia Saudită a respins acuzaţiile, catalogându-le ca fiind lipsite de fundament, dar Riyadul nu a oferit încă explicaţii despre dispariţia editorialistului Washington Post care îl critica frecvent pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.