08 iulie 2024

Fost comandant NATO: Cele mai semnificative provocări viitoare pentru NATO, alta decât Ucraina, sunt securitatea cibernetică şi inteligenţa artificială

Florin Jipa

Alianţa Atlanticului de Nord împlineşte 75 de ani, timp în care a menţinut pacea pe continentul european, va avea un nou secretar general, a primit doi noi membri puternici, Suedia şi Finlanda, dar toate aceste lucruri pozitive sunt umbrite de două mari ameninţări: dorinţa de expansiune a Rusiei şi creşterea rolului armelor autonome controlate de Inteligenţa Artificială.

Sursă foto: SMG Ucraina

În acest moment lucrurile nu sunt deloc roz pentru securitatea Europei, arată o analiză pentru Bloomberg realizată de amiralul (r) James Stavridis, fost comandant NATO: În special, există o potenţială întoarcere a fostului preşedinte Donald Trump – un sceptic confirmat al NATO. Performanţa slabă a preşedintelui Joe Biden a provocat îngrijorări majore în celelalte 31 de naţiuni membre. Şi apoi este războiul din Ucraina, care se târăşte într-un al treilea an sângeros, fără progrese vizibile spre victorie pentru niciuna dintre părţi sau chiar spre o negociere semnificativă.

„În perspectiva summitului, să considerăm că Ucraina este prioritatea numărul 1 a alianţei. Deci, care sunt celelalte probleme principale pentru acest bloc democratic puternic? Şi cât de bine echipată este noua conducere pentru a face faţă provocărilor dincolo de războiul său proxy cu Rusia?” se întreabă amiralul Stavridis.

Cele mai semnificative provocări viitoare pentru NATO, alta decât Ucraina, sunt securitatea cibernetică şi inteligenţa artificială, conform amiralului Stavridis. „Războiul îşi schimbă forma în faţa ochilor noştri, o tendinţă care se va accelera. În timp ce NATO a emis unele declaraţii politice puternice privind necesitatea unor capabilităţi cibernetice coerente la nivelul întregii alianţe, apărarea colectivă lipseşte într-un sens practic. Nu există un echivalent al Comandamentului Cibernetic al SUA sau al Cartierului General al Comunicaţiilor Guvernamentale din Marea Britanie, organizaţii de nivel înalt pregătite să desfăşoare atât un război cibernetic ofensiv, cât şi defensiv.

Organizaţia de profil a alianţei este Centrul de Excelenţă pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, în esenţă un centru de documente şi politici. Diferite şcoli şi academii NATO oferă, de asemenea, o pregătire de bază şi o dezvoltare doctrinară. Dar efortul general este insuficient şi handicapat de refuzul statelor membre de a-şi împărtăşi pe deplin capacităţile – în mare parte din cauza preocupărilor legate de securitate cu privire la scurgerile de instrumente de ultimă generaţie.

În timp ce summitul NATO de anul trecut de la Vilnius, Lituania, a aprobat o abordare mai dinamică şi crearea Capacităţii virtuale de sprijin pentru incidente cibernetice a alianţei, războiul din Ucraina absoarbe pur şi simplu o cantitate enormă de resurse şi atenţie din partea conducerii. Cu toate acestea, cele două crize sunt într-adevăr una şi aceeaşi.

Guvernul rus îşi intensifică frontul cibernetic, cu atacuri directe constante împotriva Ucrainei, a statelor baltice şi a multor naţiuni est-europene. Preşedintele Vladimir Putin ştie că naţiunea sa nu poate copleşi NATO prin forţă militară pură – bugetul de apărare colectivă al membrilor alianţei este de aproximativ 10 ori mai mare decât cel al Federaţiei Ruse – şi este probabil să înceapă atacuri cibernetice direct împotriva alianţei. Probabil că s-a abţinut până acum, deoarece doreşte să-şi păstreze cele mai puternice capacităţi ofensive pentru a fi folosite împotriva Occidentului în cazul în care conflictul escaladează. Dar nu vă înşelaţi: are o capacitate imensă de a face daune în spaţiul cibernetic.

Mână în mână cu războiul cibernetic, desigur, este ameninţarea iminentă a inteligenţei artificiale. AI va fi un nou instrument puternic în războiul hibrid al lui Putin. De exemplu, un expert american în dezinformare (şi fost oficial al forţelor de ordine din Florida) care trăieşte la Moscova a folosit AI pentru a construi zeci de site-uri web pentru a submina coeziunea alianţei şi sprijinul pentru Ucraina. Apoi, există infamele videoclipuri deepfake ale "femeilor ruse" din Moscova, menite să alimenteze sentimentul anti-occidental pe reţelele sociale chineze.

De-a lungul timpului, AI va deveni un instrument puternic pe câmpul de luptă – de la crearea de avatare care pot sfătui comandanţii cu privire la tactici şi strategii, la sisteme de arme care unesc platforme de supraveghere şi atac fără pilot pe uscat, pe mare şi în aer.

„Când am fost comandantul NATO, am avut privilegiul de a planta un copac ceremonial în faţa centrului de excelenţă în spaţiul cibernetic din Tallinn – o tradiţie la facilitate. Îmi amintesc că mă gândeam la acea vreme că ar fi bine să ne dezvoltăm capacităţile cibernetice mult mai repede decât ar creşte acei copaci. Până acum, NATO pierde cursa” a precizat Stavridis.

Amiralul în retragere Stavridis este vicepreşedinte pentru afaceri globale la Carlyle Group. El face parte din consiliile de administraţie ale Fortinet şi Ankura Consulting Group şi a consiliat Shield Capital, o firmă care investeşte în sectorul securităţii cibernetice.