08 mai 2023

FOS din NATO se instruiesc în România la JUNCTION STRIKE 23

Florin Jipa

Exerciţiul JUNCTION STRIKE 2023, cel mai amplu exerciţiu al Forţelor pentru Operaţii Speciale se desfăşoară, în perioada 8-18 mai, în facilităţi de instruire ale Armatei României şi în zonele din vecinătatea localităţilor Babadag, Bacău, Câmpia Turzii, Constanţa, Cincu, Deda, Mangalia, Mărăcineni, Mihail Kogălniceanu, Răstoliţa, Reghin, Târgu-Mureş, Tulcea şi Ungheni, anunţă MApN.

Sursă foto: MApN

Peste 500 de militari români şi 100 de militari străini din ţări aliate precum Bulgaria, Polonia, Portugalia, Spania şi Statele Unite ale Americii se vor antrena în condiţii cât mai apropiate unor misiuni reale.

Pentru România, scopul principal al acestui exerciţiu complex este certificarea a trei ţinte de capabilităţi NATO - un grup maritim de Forţe pentru Operaţii Speciale, un grup terestru de Forţe pentru Operaţii Speciale şi un detaşament de Operaţii Speciale Aeriene cu aripă rotativă.

De asemenea, la activitate vor participa, în calitate de observatori, militari din ţări partenere precum Georgia, Iordania şi Republica Moldova.

Această importantă activitate de instruire multinaţională urmăreşte dezvoltarea interoperabilităţii în rândul structurilor participante, prin planificarea şi executarea de misiuni şi operaţii întrunite specifice forţelor pentru operaţii speciale, armonizarea procedurilor de lucru în mediul multinaţional, toate acestea având ca finalitate promovarea securităţii regionale, în special în zona Mării Negre.