06 octombrie 2021

Forumul de Securitate de la Varşovia: Preşedintele polonez cere o cooperare mai mare între NATO şi UE, în contextul expansiunii militare a Rusiei

Andreea Soare

Polonia speră ca NATO şi UE vor coopera mai mult şi că Alianţa Nord-Atlantică se va extinde, au subliniat oficialii polonezi, care au vorbit în cadrul Forumului de Securitate de la Varşovia, potrivit DefenseNews.

Sursă foto: Twitter

În cadrul Forumului, un evenimnet organizat de către think-tank-ul Casimir Pulaski Foundation, preşedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat, marţi, că o cooperare mai strânsă între NATO şi UE este necesară combaterii expansiunii militare a Rusiei.

„Avem nevoie de un parteneriat mai puternic între NATO şi UE, care să asigure o sinergie a ambelor organizaţii”, a declarat Duda.

„Rusia îşi extinde prezenţa militară şi pune în pericol NATO nu doar în partea de est, ci şi în nord şi sud”, a continuat acesta.

Potrivit preşedintelui francez, Busola Strategică a UE, o strategie care se află în dezvoltare şi care va defini politicile de apărare şi securitate ale blocului, ar trebuie să fie în armonie cu politicile din documentul NATO privind Conceptul Strategic.

„Există o expansiune militară în plină desfăşurare din partea Federaţiei Ruse. Acest lucru creează nevoia unei adaptări privind capacităţile NATO şi instrumentele deţinute de UE”, a declarat Paweł Soloch, şeful Biroului Naţional de Securitate din Polonia.

„În mod normal, NATO are un potenţial mai mare decât Rusia, însă la graniţele alianţei, forţele acumulate de Rusia îi oferă un avantaj tactic, şi, pentru o anumită perioadă de timp, şi operaţional”, a continuat Soloch.

Totodată, Soloch a declarat că „NATO şi UE trebuie să rămână deschise pentru noi membri”, făcând referire în special la Ucraina.