12 aprilie 2024

Forţele ucrainene pentru operaţii speciale susţin că au distrus două tancuri ruseşti, T-90 şi T-72, cu drone FPV. Tancurile valorează câteva milioane de dolari

Andreea Soare

Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei au transmis pe reţelele sociale că au distrus două tancuri ruseşti şi au eliminat cinci militari ruşi folosind drone FPV.

Sursă foto: Mediafax

„Minus două tancuri, vehicule şi personal inamic: o zi a operaţiunii dronelor SSO, în regiunea Doneţk”, au transmis militarii FOS. Operaţiunea a fost desfăşurată cu ajutorul operatorilor de drone FPV din cadrul Regimentului 18 al Operaţiunilor Speciale. Aceştia au distrus un tanc T-90, un tanc T-72 şi două vehicule.

Tancul T-90 este un tanc de luptă rusesc modern, care are o valoare de export între 2,5 şi 4,3 milioane de dolari, în funcţie de nivelul de modernizare.

Preţul unui tanc T-72 variază între 3 şi 4 milioane de dolari, în funcţie de configuraţie, în timp ce un tanc T-72 mai vechi costă jumătate de milion de dolari.

În video-ul publicat de FOS, se pot observa distrugerea unor tancuri ruseşti şi a unor vehicule, precum şi atacul asupra militarilor ruşi şi încercarea acestora de a ieşi din vehiculele lovite.

Recent, forţele pentru operaţii speciale din Ucraina au omorât nouă militari ruşi şi au distrus un vehicul de infanterie şi un transportor blindat tot prin folosirea dronelor FPV.

Dacă o rachetă de croazieră sau balistică costă câteva milioane de dolari, iar o dronă kamikaze poate depăşi o sută de mii de dolari, dronele FPV, funcţie de mărime, sunt de ordinul sutelor şi miilor de doalri. Pot fi folosite în număr mare, de exemplu Ucraina şi-a propus să doteze armata cu un milion de astfel de echipamente în anul 2024.

O dronă FPV poate fi folosită pentru mai multe misiuni: culegerea informaţiilor din câmpul tactic, lansarea de muniţii sau transformarea ei într-o dronă sinucigaşă.

De regulă, militarii operatori de drone vânează blindatele şi sistemele de armament inamice, dar sunt destule clipuri pe reţelele de socializare în care ţinta este un singur militar inamic. Astfel, dronele FPV par să ia locul inclusiv al armelor de asalt şi cresc considerabil distanţa de angajare a focului (citeşte mai mult aici).